Záverečná konferencia projektu SK-klíma

Spojená škola v Detve realizuje od februára 2021 projekt Myslíme a učíme ekologicky. Projekt je realizovaný v rámci Programu SK- KLÍMA a je zameraný na zvyšovanie povedomia o zmierňovaní dôsledkov a prispôsobovaní sa zmene klímy.

Projekt získal grant z Nórska v sume 25 816 € a je spolufinancovaný v sume 4 379 € zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a sumou 1 600 € z Banskobystrického kraja.

Cieľom projektu je modernizovať školské osnovy a uskutočniť technické opatrenia na zmiernenie a prispôsobenie sa zmene podnebia, zvyšovať environmentálne povedomie žiakov a učiteľov a rozvíjať spoluprácu v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia na miestnej, regionálnej a medzinárodnej úrovni vrátane miestnej komunity a organizácii a odborníkov pôsobiacich v tejto oblasti. V projekte spolupracujeme so základnými školami v Hriňovej, ZŠ v Kriváni a ZŠ Obrancov mieru v Detve.

V pondelok 13. júna 2022 sme pripravili záverečnú konferenciu, na ktorej sme prezentovali svojich partnerov, ako aj výstupy a výsledky projektu.

Po krátkom privítaní hostí riaditeľom školy prezentoval program program SK-Klíma „Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy“ D. Knotka z Ministerstva životného prostredia SR. Následne sme sa venovali výsledkom projektu, a to tak z pohľadu jeho realizátorov, ako aj z pohľadu zriaďovateľa školy.

Ďalej už nasledovali odborné príspevky na témy súvisiace s projektom. Trvalo udržateľný rozvoj cestovného ruchu prezentoval profesor M. Gúčik z Ekonomickej fakulty UMB Banská Bystrica. Lesnej pedagogike sa venovala  A. Sliacka z Lesov SR. Ekologické poľnohospodárstvo predstavila L. Vágnerová z Farmy pod Melichovou skalou a bezodpadové hospodárstvo J. Valkovič z BezOdpadu Vígľaš.

Projekt bol veľkým prínosom, a to nielen z pohľadu edukačného, ale tiež technického. Žiaci lepšie chápu potrebu udržania životného prostredia pre ďalšie generácie.