Mobilita Erasmus+ v Nórsku

V dňoch 07.06.2022 – 13.06.2022 sa desať žiakov Spojenej školy v Detve spolu so svojimi pedagógmi zúčastnilo mobility Erasmus+ v nórskom Sønsterude realizovanej v rámci projektu synchronizujeme s prírodou. Zavŕšili tak vzájomnú slovensko-nórsko-chorvátsku mobilitu. Počas piatich dní spoznávali Nórsko, jeho prírodu, kultúru a zvyky, ale aj prehlbovali vzájomné priateľstvá a vymieňali si medzinárodné skúsenosti.

Prvý deň svojho pobytu sme strávili v nórskej škole Solør videregående skole, kde sme si prezreli učebne a zoznámili sa s technikou, ktorú na škole využívajú. Niektorí zo študentov si na trenažéri vyskúšali, ako pracovať s drevom a niektorí si vyskúšali svoju mušku na virtuálnej poľovačke. Poobede sme sa presunuli do Elverumu, kde sme navštívili najväčšie lesnícke múzeum. Prvý deň sme zakončili krátkou prechádzkou v okolí školy.

Druhý deň sme sa zo Sønsterudu presunuli do Høvringenu. Niekoľko hodín sme strávili v autobuse a počas cesty sme si robili niekoľko prestávok. Prvou zastávkou bola návšteva mesta Lillehammer, kde sa v roku 1994 konali ZOH. Navštívili sme mesto a v závere prehliadky aj olympijské skokanské mostíky. Z Lillehammeru sme pokračovali ďalej a cestou sme sa zastavili ešte na zaujímavom mieste Kvitskriuprestein, eróziové pyramídy, ktoré sa nachádzajú v údolí Gudbrandsdalen. Večer sme už dorazili do horskej dedinky Høvringen, ktorá bola naším cieľom. Tu sme sa a ubytovali a pripravili sa na ďalší deň.

Tretí deň bol v znamení turistiky. Preverili sme si svoju kondíciu a vyšli sme na kopec Formokampen, ktorý má výšku 1478 m. Cestou späť nás zastihla malá prehánka a poniektorí z nás zmokli, ale to nám neubralo na zážitku, ktorý sme z turistiky mali. Záver turistiky si niektorí ozvláštnili výzvou a okúpali sa v studenom horskom jazere. Vďaka tomu si z nášho pobytu odniesli aj diplom „Viking challenge“.

Ďalší deň sme opäť strávili na cestách a z Høvringenu sme sa vrátili do Sønsterudu. Cestou sme sa zastavili v Hjerkine a prešli sme sa na vyhliadku Snøhetta, odkiaľ sme mali krásny výhľad na okolitú prírodu a hory. V okolí sme sa snažili nájsť a pozorovať divé zvieratá – soby, líšky či pižmone severské. Po dlhom hľadaní sa nám to nakoniec podarilo a my sme mohli vidieť tieto, pre nás netypické, zvieratá v prirodzenom prostredí. Po prechádzke na nás čakal obed v Atnadalene, kde nám pripravili chutné jedlá typické práve pre Nórsko, a tak sme sa zoznámili aj s tradičnou nórskou kuchyňou. Odtiaľ sme sa už vrátili na internát do Sønsterudu.

Posledný deň nášho pobytu sme strávili na vode. Nóri si pre nás pripravili splavovanie rieky Kynna na kanoe a následne opekačku pri jazere. Tento deň sme si veľmi užili. Nakoľko nikto z nás predtým v kanoe ešte nesedel, bola to pre nás nová skúsenosť a zároveň aj zábava. Na záver sme boli hrdí na to, ako sme to zvládli a na to, že sa nikto z nás neprevrátil do vody J.

V posledný večer sme do Nórska priniesli aj kúsok slovenského folklóru. Na večeru nám prišli zahrať typické nórske piesne hrané na malej harmonike podobnej našej heligonke. Naši chlapci neváhali, požičali si heligonku a ukázali Nórom a Chorvátom, ako to vyzerá na slovenskej ľudovej zábave. Po tomto kultúrnom zážitku sme sa rozlúčili so školou, učiteľmi a žiakmi a v pondelok sme sa plní dojmov vrátili späť na Slovensko.

Obsah tohto článku vyjadruje iba názor autora. Európska komisia nie je zodpovedná za akékoľvek použitie informácií v ňom obsiahnutých. Projekt bol spolufinancovaný programom Európskej komisie Erasmus+.

Mgr. M. Dutkievičová

Nórsko - 1.deň
Nórsko - 2.deň
Nórsko - 3.deň
« z 2 »
Nórsko - 4.deň
Nórsko - 5.deň