Medzinárodné projektové stretnutie Slovensko – Česko – Poľsko

Uskutočnili sme záverečnú mobilitu v rámci projektu Erasmus+ Žijeme zodpovedne – žijeme správne, ktorý sme realizovali v spolupráci s partnerskými školami v českej Třemošnici a poľskom Nisku.

Vybrali sme sa do Čierneho Balogu, kde sme sa previezli historickou železničkou, zasúťažili sme v drevorubačskom dingu a pozreli si lesnícky skanzen. Boli sme skutočne originálni. Poliaci rozobrali pílu a zrušili tak časť súťaže skôr ako poriadne začala. Česi trafili stojan na drevo a Slováčisko ako repa prehodil drevený klátik do susedovie dvora, rovno k miestnemu policajtovi. Ale aspoň sme všetky národy držali spolu

Druhý deň sme museli kvôli vytrvalému daždivému počasiu alternovať program mobility. Napriek tomu bol ale bohatý. Navštívili sme virtuálnu jaskyňu, absolvovali workshop s CHKO, potešili psíkov v útulku i vyskúšali hru na fujaru.

Tretí deň absolvovali žiaci najskôr workshop so zástupkyňou Amnesty International a následne zaujímavú prednášku o sociálnom podnikaní a obehovej ekonomike. Venovali sme sa tiež cieľom Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj.

Vo štvrtok mali prváci z Obchodnej akadémie veľkú premiéru. Prvýkrát vytvorili a odmoderovali program pre postihnuté deti z nášho susedného zariadenia. Obavy, tréma a rešpekt z tak dôležitej úlohy sa celé rozplynuli, akonáhle sa program začal. Deti aj napriek postihnutiam boli spontánne, krásne sa do pripravených súťaží zapájali, či už to bol hod loptou do vedra, hľadanie pokladov alebo rúcanie pyramíd z plastových pohárikov. A samozrejme ako sa na súťaž patrí, najlepší dostali odmeny. Potom naši žiaci pomáhali deťom pri maľovaní karnevalových masiek a nakoniec sme si spoločne zatancovali. Program nám spríjemnil Samko Purdek zahraním na heligónku a pri tom nám všetkým krásne zaspievala Karolínka Kučerová. Deti a učitelia z centra boli s programom nadmieru spokojní.

Po krásnom programe nasledovala prednáška pána Výbošťoka u Potravinových darov a samozrejme rozlúčková grilovačka.

Obsah tohto článku vyjadruje iba názor autora. Európska komisia nie je zodpovedná za akékoľvek použitie informácií v ňom obsiahnutých. Projekt bol spolufinancovaný programom Európskej komisie Erasmus+.

« z 2 »