Navštívili sme Európsky parlament v Štrasburgu

V dňoch 3. – 5.12. 2023 sa výber žiakov našej školy spolu s dvoma pedagogičkami zúčastnil projektu Euroscola v Európskom parlamente v Štrasburgu.

 

Po ceste navštívili mesto Salzburg, kde si pozreli rodný dom Mozarta, hlavné námestie a užili si atmosféru vianočných trhov. Po prehliadke mesta sa presunuli do Mníchova, kde prenocovali. V meste ich čakala bohatá snehová nádielka, ktorá im pripomínala zimnú rozprávku.

 

Na druhý deň sa všetci presunuli do Štrasburgu. Najprv si pozreli najvýznamnejšie pamiatky a miesta Štrasburgu. Prvou pamiatkou bola Katedrála Notre-Dame, ktorá je príkladom vrcholnej gotickej architektúry. Odtiaľ ich kroky smerovali na La Petite France známe dlaždenými uličkami, kanálmi a typickými hrazdenými domami. Na záver dňa si naplno užili atmosféru krásnych vianočných trhov v Štrasburgu, ktoré sú plné svetielok, vôní a výrobkov rôzneho druhu.

 

Tretí deň ich kroky smerovali priamo do Európskeho parlamentu, kde sa žiaci zúčastnili simulovaného rokovania. Na začiatku sa im cez video správu prihovorila predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola. Po nej nasledoval viceprezident Európskeho parlamentu Mgr. Martin Hojsík, ktorému mohli študenti rôznych krajín klásť otázky. Po nich sa im prihovoril riaditeľ sekcie ľudských práv Stefan Krauss a študentom odpovedal na viaceré zvedavé otázky. Nasledoval obed a po ňom študenti pristúpili k simulovanému rokovaniu, na ktorom preberali otázky týkajúce sa viacerých oblastí imigrácie. Po rokovaní nasledovala debata na rôzne témy, napr. hodnoty EÚ, rovnoprávnosť, vojenské konflikty, dôveryhodnosť informácií a ich overovanie a iné.

Žiaci hodnotia túto skúsenosť veľmi pozitívne. Nielenže museli komunikovať v cudzom jazyku, ale naučili sa aj vyjadriť a obhájiť svoj názor. Vyskúšali si, čo všetko obnáša práca europoslanca a rovnako aj to, aké dôležité je diskutovať a hľadať kompromis.

 

Mgr. M. Dutkievičová a Mgr. P. Záremská