Opäť víťazstvo v celoslovenskom finále súťaže veľvyslanectvo mladých

V utorok 13. júna 2023sa konal už 12. ročník celoslovenskej súťaže Veľvyslanectvo mladých, ktoré každoročne organizuje vydavateľstvo Starproduction. Súťaž, ktorá sa konala pod záštitou poslanca Európskeho parlamentu Ivana Štefanca, umožňuje žiakom stredných a vysokých škôl odprezentovať vlastné nápady zamerané na rozvoj regiónu.

Do finále sa kvalifikovalo až 14 súťažných prác z celého Slovenska a sme veľmi radi, že po dvojročnej prestávke sa našim žiakom podarilo znovu zvíťaziť!

Úspech je o to cennejší, že okrem súťažami ostrieľaného maturanta Dominika Gondu sa v Bratislave predstavili žiaci prvého a druhého ročníka.

Ako prví sa predstavili prváčky Sofia Tabačeková, Mária Výbošťoková a Dominika Oláhová spoločne s Dominikom Gondom s témou E.S.G. – teda Enviro – Social – Governance, v ktorej prezentovali ako sa na rozvoji mesta môžu spoločne podieľať školy, miestna samospráva a firmy.

Nasledovali druháčky Sára Ostrolucká a Mária Ďuricová s prácou Finančná gramotnosť pre všetkých. Porotu presvedčili nielen výbornou prezentáciou, ale tiež praktickými ukážkami učebných materiálov. Dokonca dostali ponuku od Nadácie VÚB, že im na projekt poskytnú grant! Stali sa aj absolútnymi víťazmi celej súťaže. Za svoj výkon získali knižné ceny, finančnú odmenu, jazykový kurz i zájazd do Európskeho parlamentu.

Spomedzi našich zástupcov sa ako poslední predstavili znovu prváci Terézia Pálenkášová, Marián Lupták a Adriana Priadková s témou projektové vyučovanie.

Žiaci museli svoje projekty prezentovať v anglickom jazyku a rovnako po anglicky odpovedať aj na otázky poroty. O kvalite projektov rozhodovala odborná porota, ktorej predsedom sa pre stredoškolské prezentácie stal J.E. Nigel Marcus Baker, veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku, v zastúpení druhým tajomníkom  pánom Markom McGuinessom.

Porota hodnotila projekty podľa nasledovných kritérií: nápad (samotná idea), projekt (spôsob vypracovania), realizovateľnosť projektu (zmerať potenciál realizovateľnosti na základe finančnej náročnosti a ďalších parametrov) a komunikačný a prezentačný talent (prezentácia a schopnosť argumentácie v prípade postupu projektu k osobnej prezentácii).

Ešte raz srdečne blahoželáme za skvelú reprezentáciu školy i regiónu a už teraz sa tešíme na ďalší ročník súťaže.