Medzinárodné projektové stretnutie Slovensko – Česko – Poľsko

Koncom minulého roka sme odštartovali náš ďalší medzinárodný projekt Erasmus+ „Žijeme zodpovedne – žijeme správne“. V projekte s nami spolupracujú stredné odborného školy z českej Třemošnice a poľského Niska. Cieľom partnerstva je zlepšiť správanie sa účastníkov smerom k spoločensky zodpovednému správaniu, zodpovednej spotrebe, ochrane životného prostredia.

V druhej polovici apríla sa uskutočnilo prvé spoločné stretnutie u partnera v Třemošnici. Z našej školy sa aktivity zúčastnilo 7 žiačok prvého a druhého ročníka Obchodnej akadémie.

V pondelok ráno sme zamierili do miestnej školy, kde sme sa spoznávali so žiakmi z partnerských škôl z Česka a Poľska. Českí hostitelia nám ukázali priestory a dielne ich školy. Poobede sme spoločne absolvovali prvé eko-výlet v okolí mesta, kde sme sa mohli oboznámiť s miestnou prebúdzajúcou sa flórou a faunou.

Druhé deň sme všetci prezentovali prezentácie o našich krajinách. Dozvedeli sme sa nové informácie o Poľsku a Česku. My sme im ukázali krásy Slovenska, porozprávali nejaké zaujímavosti a pustili sme im video folklórneho tanca z Podpoľanca.

Po pracovnom programe sme šli na zámok v Žleboch, kde nám pripravili prehliadku zámku a povedali veľa zaujímavých informácií. Napríklad to, že tam straší!

V stredu sme pokračovali v prezentovaní našich krajín, no tentokrát sme navzájom ochutnali tradičné zahraničné sladkosti a pochúťky. Učili sme našich českých a poľských kamarátov tancovať naše folklórne tance. Potom sme navštívili skanzen Veselý kopec, kde sme mali možnosť vidieť, ako ľudia žili a pracovali v minulosti. Keď sme sa vrátili, spravili sme si spoločný večer pri grilovačke, hrali sme rôzne kartové hry, futbal alebo volejbal.

Vo štvrtok sme pracovali na výstupoch projektu. Vypracovali sme sprievodcu ekovýletmi v našich regiónoch, manuál zdravého životného štýlu a zosumarizovali sme kvízy o našich krajinách. Po výborne odvedenej práci sme si v rámci voľného času spravili  výlet do Prahy. Navštívili sme historické pamiatky, spravili sme si obhliadku mesta a kochali sme sa krásou Prahy aj napriek tomu, že počasie nám nevyšlo úplne podľa našich predstáv.

V posledný deň nášho projektu sme sfinalizovali naše výstupy a vytvorili spoločné sociálne siete ako Instagram, Facebook, TikTok a web stránku. Na záver sme sa rozlúčili, poďakovali a pani riaditeľka nám rozdala certifikáty.

Z celej stáže máme veľmi dobré pocity. Bol to super zážitok, spoznali sme nových ľudí, navštívili rôzne miesta a vzájomne sa niečo nové naučili.

Obsah tohto článku vyjadruje iba názor autora. Európska komisia nie je zodpovedná za akékoľvek použitie informácií v ňom obsiahnutých. Projekt bol spolufinancovaný programom Európskej komisie Erasmus+.

« z 2 »