Detský čin Podpoľania

Posledné tri roky sa stretávame s prevažne negatívnymi a smutnými správami. Covid, vojna, zdražovanie, energetická kríza, ekologické problémy. Sledovali sme osudy iných – ľudí vo svojom okolí i príbehy spoza hraníc. Práve problémy a bolesti iných v nás často prebudia naše lepšie ja. Nakoniec zistíme, že naše vlastné starosti sú vlastne takmer bezvýznamné. Začneme tak hľadať vo svojom okolí, komu alebo čomu by sme mohli pomôcť.

Aj preto sme pred mesiacom vyhlásili iniciatívu Detský čin Podpoľania. Jednak sme chceli priniesť pozitívne myšlienky v predvianočnom čase a jednak vyzdvihnúť dobré skutky detí z nášho regiónu.

Sme radi, že záštitu nad touto akciou prevzal Roman Malatinec, poslanec Banskobystrického kraja a že jej výsledky sme mohli slávnostne vyhlásiť v priestoroch mestského úradu v Detve.

Iniciatíva bola vyhlásená v 4 kategóriách:

  • Pomoc prírode
  • Pomoc ľuďom vo svojom okolí
  • Pomoc spolužiakom
  • Výnimočný čin

Dostali sme spolu 15 nominácií a o víťazoch rozhodovala 5-členná komisia. Všetci víťazi i nominovaní získali s predstihom malé vianočné darčeky. Ďakujeme za ne Mestskému úradu v Detve, Romanovi Malatincovi ako aj firmám Netspace, Slavia Production Systems a Tetto Plus.

Víťazmi v jednotlivých kategóriách sa stali:

Pomoc prírode

Simona Šufliarska 8.B, ZŠ a MŠ Hriňová

Navrhovateľ: Blanka Kováčová

Simonka zbiera odpadky v prírode. Chodí na prechádzky s igelitovým vrecom a zakaždým zbiera, kým ho nenaplní. Snaží sa čo najviac pomôcť našej prírode.

Výnimočný čin

Natália Ulehlová, ZŠ a MŠ Hrňová

Navrhovateľ: Blanka Kováčová

Natália vyrába vianočné dekorácie, ktoré predáva na školských vianočných trhoch. Peniaze, ktoré utŕži, venuje na charitatívnu zbierku, ktorá prebieha každý rok v našej škole.

Pomoc spolužiakom

Trieda 3.B ZŠ J. J. Thurzu

Navrhovateľ: Iveta a Peter Václavíkovci

Peťko je na vozíčku. Všetci spolužiaci mu od 1. ročníka pomáhajú. Neraz bola aj hádka, lebo chceli pomôcť viacerí. Keď bol Peťko dlhšie doma veľmi ho potešili a poslali vlastnoručne vyrobené darčeky.  Peťko chodí veľmi rád do školy a vždy sa na nich teší.

Pomoc ľuďom vo svojom okolí

Samuel Kemláge, ZŠ a MŠ A. Vagača, Detva

Navrhovateľ: Margita Gajdošová

Samko je šibal ako každý jeden chlapec v našej Vagačovej rodine, je s ním zábava, ale keď už ide do tuhého všetkých nás dokáže upokojiť. Na hodinách slovenčiny sa často zapozerá na oblohu a nad niečím rozmýšľa. Dlho nám hútalo hlavou, čo vkuse vyzerá, až kým sme neprišli na to, že Samkove sestričky – dvojičky sa narodili predčasne a jedna z nich odišla do nebíčka. Samko, ako svedomitý starší brat, prebral starostlivosť o Elišku do svojich rúk a pri pomoci rodičom ani na sekundu nezaváhal. Je ako majákom v mori, keď už rodičia nevládzu, prichádza jeho veľké srdce. Zatiaľ čo iné deti šantia na kopci, on sa so sestričkou sánkuje pri paneláku, kým ostatné deti túžia po drahých veciach pre neho je jediným snom pomôcť Eliške. Najväčším gestom bolo, keď sa pred pár rokmi naučil hrať na heligónku. Počas sviatkov alebo osláv hráva ľuďom pre radosť a vždy, keď dostane nejaké euro, venuje ho na rehabilitácie pre svoju sestričku.

A viete čo je pre nás na tom najsilnejšie? Že on sám to v maminkinom brušku dlho nevydržal a bojoval o život, no dnes je z neho výnimočne – výnimočný chlapec. Hudobník a folklorista s veľkým srdcom.

Samuel sa stal tiež absolútnym víťazom pre rok 2022.

Ďakujem všetkým, ktorí sa do iniciatívy zapojili. Tí, ktorí dobré skutky konáte, v nich pokračujte. Tí, ktorí o nich môžete hovoriť, sprostredkujte tieto príbehy ďalej a motivujte ďalších.

« z 2 »