Podpolianske tradície žnú úspechy naprieč celým Slovenskom

O jedinečnosti tradícií Podpoľania vieme všetci. Keď sa do ich prezentácie zapoja žiaci Obchodnej akadémie v Detve, tak sa ich úspech znásobuje.

Žiaci 3. ročníka  Dominik Gonda, Natália Kminiaková, Viktória Tóthová a Martina Kortišová pripravili prácu o formálnom a neformálnom vzdelávaní o Podpoľaní. V rámci projektu spracovali viaceré zaujímavé učebné pomôcky, pripravili stránku online múzea o regióne a v osadili kešky na zaujímavých miestach spojených s históriou a kultúrou Podpoľania.

Za 10 mesiacov sa im s týmto projektom podarilo získať 4 skvelé úspechy. Debutovali v júni 2021 vo finále súťaže Veľvyslanectvo mladých, kde im porota udelila špeciálnu cenu. Svoju prácu prezentovali v angličtine pred komisiou zloženou z veľvyslancov, zástupcov univerzít či dôležitými podnikateľmi a svojou originalitou zaujali všetkých.

Hneď na druhý deň prezentovali online svoju prácu aj v celoslovenskom finále súťaže Eurofondue, ktorú organizuje Ekonomická fakulta TU v Košiciach. Rovnako ako v Bratislave aj tu oslovili porotu nielen skvelou prezentáciou a vysokou úrovňou spracovania projektu, ale hlavne množstvom aktivít, ktoré sa im podarilo zrealizovať aj napriek dištančnému vzdelávaniu. V konkurencii tímov z celého Slovenska si odniesli prvé miesto.

Za oba tieto úspechy získali výnimočnú cenu – návštevu Európskeho parlamentu v Štrasburgu a Bruseli.

V tomto školskom roku sa prestavili na Študentskej vedeckej aktivite, ktorú organizovala Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Rovnako, ako minulý školský rok v Košiciach, aj tento rok si odniesli prvú cenu! Komisia vyzdvihla nielen kvalitu práce, ale tiež fakt, že projekt nebol len teoretický, ale mal tiež konkrétne výstupy.

V závere apríla 2022 nás s projektom online múzea Podpoľanie reprezentovali v celoslovenskej súťaže Junior Internet, ktorú organizuje Asociácia pre mládež, vedu a techniku (AMAVET). V kategórií vzdelávacích programov JuniorLEARN obsadili pri našej premiére skvelé druhé miesto.

Všetky tieto úspechy dokazujú, že naša škola vychováva kreatívnych mladých ľudí, ktorí sa neboja prezentovať svoju šikovnosť a vyrovnajú sa akejkoľvek konkurencii.