Exkurzia v koncentračnom tábore Osvienčim

V stredu 20.4 2022 sa v sprievode našich učiteľov uskutočnila exkurzia do Osvienčimu, ktorého sa zúčastnil výber žiakov našej školy. Z Detvy sme odchádzali v skorých ranných hodinách a po niekoľkých hodinách sme dorazili do Poľska.

Keď sme dorazili na miesto, rozdelili sme sa do skupín a dostali sme dve sprievodkyne, ktoré nás sprevádzali samotným Auschwitzom! Videli sme vstupnú bránu, boli sme v 3 blokoch, kde sme videli fotografie niektorých obetí, vlasy a topánky väzňov a aj samotné väznice. Boli sme aj v jednej z plynových komôr a taktiež sme videli stenu smrti. Po prehliadke prvej časti koncentračného tábora sme prešli do časti Birkenau, kde sme videli miesto selekcie väzňov po ich príchode do tábora. Následne sme sa išli pozrieť do barakov, v ktorých nielen spávali, ale aj vykonávali potreby.

Bolo naozaj hrozné vidieť na vlastné oči vidieť a zároveň počúvať o tom, čo všetko sa tam dialo, ako to tam prebiehalo a prečo zomrelo toľko nevinných ľudí.

Domov sme sa vrátili o 10 večer, ale určite stálo za to, presedieť niekoľko hodín v autobuse. Každý z nás sa po tomto silnom zážitku zamyslel a uvedomil si, akú hrôzu zažívali ľudia v tábore. Určite by mal toto miesto navštíviť každý človek aspoň raz v živote, aby sme sa v budúcnosti vyvarovali ďalším podobným situáciám.

Sára Ostrolucká, 1.OA