Písali sme listy nespravodlivo väzneným a utláčaným

Žiaci Obchodnej akadémie sa zapojili so aktivity Amnesty International – Maratón písania listov.

Amnesty International vznikla na základe myšlienky, že napísať list nevinnému, nespravodlivo väznenému človeku môže znamenať veľmi veľa – a zmeniť mu život. Od vzniku pred 60 rokmi túto premisu potvrdili nespočetne veľakrát. Práve vďaka miliónom listov solidarity sa im podarilo pozitívne zmeniť život desiatkam tisíc ľudí. Od roku 2001 je obrovským zdrojom nádeje a pomoci pre utláčaných, šikanovaných a nespravodlivo väznených ľudí na celom svete aj Maratón písania listov.

Tohto roku sme túto myšlienku podporili aj my. Žiaci si vybrali príbehy 4 ľudí s cieľom pomôcť im.

Prvý  je príbeh  Bernarda Caal Xola , ktorého odvážny boj proti drancovaniu miestnej prírody a za ochranu práv pôvodného mayského etnika Kekči (Qʼeqchiʼ) stál slobodu.

Druhý je príbeh  Ciham Ali Ahmed, pôvoddom z Eritrei ktorú zatkli keď mal a 15 rokov a bez akýchkoľvek obvinení dodnes väznia na neznámom mieste.

Tretí je príbeh pätnásťročnej Palestínčanky Janna Jihad, mladej  ktorá dokumentuje násilie a požaduje,  aby izraelské štátne orgány zabezpečili ochranu pred násilím a diskrimináciou pre všetky deti a mládež na okupovaných palestínskych územiach.

Štvrtý je príbeh 16 ročného teenagera z Bieloruska menom Mikita Zalatarou, ktorý sa nechtiac, kým čakal na kamaráta stal účastníkom pokojného protestu proti výsledkom nedávnych prezidentských volieb. Napriek nedostatku dôkazov ho súd uznal vinným z účasti na masových nepokojoch a z použitia nelegálnych výbušnín a odsúdil ho na 5 rokov odňatia slobody vo väzenskom komplexe určenom na prevýchovu mládeže.

Veríme, že sme takto aspoň trochu prispeli k zlepšeniu ich ťažkej životnej situácie.