Žiačka OA vo finále ekonomickej olympiády v Bratislave

Žiačka 4. ročníka Obchodnej akadémie v Detve Jarmila Sedliaková sa prebojovala do celoslovenského finále Ekonomickej olympiády, ktoré sa konalo na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave. Aj keď nepostúpila do užšieho finále, veľmi pekne reprezentovala školu a umiestnila sa najvyššie zo všetkých žiakov Banskobystrického kraja.

Ekonomickej olympiády sa v tomto školskom roku zúčastnilo viac ako 5300 stredoškolákov z celého Slovenska. Súťaž začínala školským kolom, z ktorého žiaci postupovali na krajské kolá. Z našej školy sa tam prebojovali 4 žiaci štvrtého ročníka. Celoslovenské finále sa konalo dňa 25. apríla 2019 v Aule Ekonomickej univerzity.

Súťaž zameranú na zlepšenie ekonomickej a finančnej gramotnosti stredoškolákov organizuje INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz, v spolupráci s českým Institutem ekonomického vzdělávání (INEV). V písomnom teste celoslovenského finále mali súťažiaci preukázať svoj všeobecný prehľad z ekonomickej teórie a histórie, analytické a argumentačné schopnosti a v neposlednom rade aj zručnosti z finančnej gramotnosti. Otázky sa zameriavali na aktuálne ekonomické témy ako zastropovanie dôchodkového veku, ponuku ubytovacích služieb počas Majstrovstiev sveta v hokeji, či možné dopady (dnes už zrušeného) odvodu pre reťazce na výber daní a ceny potravín.

Finále malo aj svoj sprievodný program ako ekonomický kvíz a krst novej učebnice pre stredné školy s názvom Ekonómia v 31 hodinách. Počas ústneho preskúšania prebiehala aj diskusia pre verejnosť s názvom Ako Slováci (ne)investujú?, kde svoje pohľady na investovanie prezentovali Juraj Karpiš (INESS), Jozefína Žáková (SLASPO), Ján Šebo (EF UMB) a Radovan Sukup (SLOVCA).