Mobilita Erasmus+ v Rumunsku

Šesť žiakov Obchodnej akadémie v Detve sa zúčastnilo týždňovej mobility u rumunského partnera Colegiul Tehnic Bals. Išlo o piatu, záverečnú mobilitu v rámci projektu Erasmus+ „Tradície bez hraníc – Cesta regionálnymi kultúrami“.

Po dlhej ceste sme v nedeľu večer dorazili do malého mestečka Bals, počtom obyvateľov porovnateľného s Detvou. Boli sme trochu smutní pohľadom na túlavých psov v meste, no príjemne prekvapení veľmi pekným ubytovaním v hosteli u Tea. Privítali nás tam starí známi z Plzne, ako aj žiaci litovského partnera.

V pondelok sa k nám v škole pripojili rumunskí spolužiaci. Po úvodnom predstavení sa nasledovala prehliadka školy. Na rozdiel od ostatných partnerov, v rumunskej škole sme stretli všetky vekové kategórie – od maličkých prváčikov v rovnošatách až po maturantov. Po prehliadke sme prezentovali rodinné zvyky a tradície v jednotlivých krajinách a zistili sme, že sa v mnohých prelíname. Po obede sme sa vrátili do školy, aby sme si najskôr pozreli a potom sa aj učili tradičné rumunské tance.

V utorok sme sa už po pol šiestej nášho času vybrali na najdlhší výlet celého týždňa, do mesta Bran, kde sídli Draculov hrad. Po úvodnej monotónnejšej ceste sa nám ukázala rumunská príroda v plnej kráse, vrátane snehom pocukrovaných vrcholkov hôr. Draculov hrad nakoniec až tak strašidelne nevyzeral, dokonca v ňom Dracula ani veľmi neprebýval. Najstrašidelnejšou časťou hradu bola mučiareň, kde autori mučiacich nástrojov netrpeli nedostatkom fantázie. Po Draculovom hrade nasledovala cesta do zámku Peleš, ktorý síce nebol plný tajomstiev, zato však bol veľmi pekne zariadený a zachovalý.

V stredu sme sa vybrali do neďalekého mesta Craiova. Po krátkej prehliadke mesta a ortodoxného kostola sme si pozreli umeleckú galériu a presunuli sa do regionálneho múzea. Tu sme sa oboznámili s regionálnymi tradíciami, tradičnou prácou poľnohospodárov a remeselníkov. Nasledoval workshop zameraný na maľovanie na sklo.

Vo štvrtok sme sa hneď ráno presunuli do mesta Sibiu s veľmi pekným historickým centrom, ktorého prehliadku nám trochu znepríjemnil dážď. Z mesta sme pokračovali do rozsiahleho skanzenu ASTRA National Museum Complex. Počas obeda v tradičnej miestnej reštaurácii nám silne pršalo, no akoby šibnutím čarovného prútika prestalo pršať vo chvíli, keď sme mali zahájiť prehliadku skanzenu. Počasie nám tak dovolilo oboznámiť sa s tradičnou architektúrou a prácou na rumunskom vidieku. Potom sme sa (znovu pred dažďom) schovali v hlavnej budove múzea, kde sme sa venovali tvorivým dielňam zameraným na tkanie.

Týždeň zbehol veľmi rýchlo a v piatok doobeda sme sa znovu vybrali do školy na slávnostné vyhodnotenie mobility a odovzdávanie certifikátov. Poobede sme sa presunuli do neďalekej dedinky na ranč, kde sme si vyskúšali jazdu na koni, maľovanie veľkonočných vajíčok a prípravu tradičného rumunského jedla sarmale. Potom už nasledovala tanečná zábava a vzájomná výučba tradičných tancov jednotlivých krajín.

V sobotu sa jednotlivé výpravy postupne vyberali na cestu domov. Najskôr o tretej ráno českí spolužiaci z Plzne a pár hodín po nich aj my. Cesta prebehla napodiv veľmi rýchlo a bez prekážok. Sme veľmi radi, že sme počas dvojročného projektu mohli spoznať množstvo nových priateľov, zaujímavé krajiny a ich kultúru.

Obsah tohto článku vyjadruje iba názor autora. Európska komisia nie je zodpovedná za akékoľvek použitie informácií v ňom obsiahnutých. Projekt bol spolufinancovaný programom Európskej komisie Erasmus+.

Mobilita Bals 04/2019 - pondelok
« z 4 »
Mobilita Bals 4/2019 - utorok
« z 9 »
Mobilita Bals 04/2019 - streda
« z 20 »
Mobilita Bals 04/2019 - štvrtok
« z 23 »
Mobilita Bals 04/2019 - piatok
« z 4 »