Mobilita projektu Erasmus+

Začali sme realizovať projekt Erasmus+  „Mladí podnikatelia v Európe“. Na projekte spolupracujeme so strednými školami z Chorvátska, Talianska a Španielska. V dňoch 1. až 5. apríla sa uskutočnila prvá medzinárodná mobilita, ktorej sa zúčastnilo 35 žiakov a 8 učiteľov.
Cieľom projektu je rozvíjať porozumenie medzi mladými ľuďmi o rôznorodosti európskej kultúry a jazykov, motivovať žiakov rozšíriť si vedomosti prostredníctvom vlastnej tvorivej práce. Tiež sa snažíme podporiť myšlienku tolerancie medzi národmi s rôznou kultúrou, naučiť sa ju akceptovať a vidieť jej hodnoty. Projektom umožňujeme žiakom realizovať spoločné aktivity, ktoré budú mať spoločnú tému a pri ktorých budú môcť prejaviť svoje záujmy a zručnosti.
Počas realizácie projektu sa uskutočnia 5 zahraničné mobilít, kde budú medzinárodné tímy vypracúvať zaujímavé výstupy a zároveň poznávať národné tradície partnerských krajín.
Hneď úvodná mobilita sa konala na Slovensku, v koordinujúcej krajine projektu.
V pondelok sme začali vzájomným prezentovaním sa zapojených škôl, predstavovacími hrami a prezentáciou národných kultúr, tradícií pamiatok. Popoludní nasledovala prehliadka jazdeckého a športovo-rekreačného areálu Masarykov dvor na Vígľaši. Účastníci sa mohli oboznámiť s históriou lokality a jej postupnou premenou z ruiny na veľmi úspešné zariadenie cestovného ruchu. Po prezentácii sa uskutočnila prehliadka areálu, vrátane welnes centra a jazdeckých objektov. Po návrate do Detvy sme našich hostí oboznámili s centrom starej Detvy a jeho pamiatkami.
Utorok dopoludnia sme strávili v prírode na ranči Hafernik v Detvianskej Hute, kde si žiaci vyskúšali jazdecké schopnosti a za svoju šikovnosť boli odmenení chutnou grilovačkou. Mohli sa oboznámiť s ďalšou formou podnikania v cestovnom ruchu vhodnou pre náš vidiecky región. Po návrate do školy sme sa venovali prípravám na regionálny veľtrh cvičných firiem v Žiari nad Hronom.

Ten bol hlavnou aktivitou nielen nasledujúceho dňa, ale tiež celej mobility. Na tradičnom veľtrhu sa predstavili cvičné firmy z celého Slovenska a náš medzinárodný tím s cestovnou kanceláriou prezentujúcou produkty cestovného ruchu všetkých zapojených krajín. Podarilo sa nám získať tiež cenu, a to v podobe tretieho miesta za najlepšie logo. Popoludní naši hostia navštívili mesto Zvolen.

Vo štvrtok sa účastníci presunuli do Banskej Štiavnice. Dopoludnia si pozreli banský skanzen a oboznámili sa s históriou ťažby kovov v Banskej Štiavnici. Po prehliadke mesta zavítali do Kammerhofskej dielničky, kde si vyskúšali pečenie chleba, ryžovanie zlata a výrobu drobných suvenírov. Po ceste domov sa ešte zastavili vo Vígľašskom zámku.

Záverečný deň patril celkovému vyhodnoteniu. Žiaci zriadili konto projektu na Facebooku  a Instagrame, pripravili prezentáciu o projekte a namaľovali spomienku na mobilitu na dvore pred školou. Na záver programu v škole obdržali všetci účastníci certifikáty a malé darčeky. Na obed sa všetci presunuli na farmu pod Melichovou skalou, kde sa mohli oboznámiť s tradičnou poľnohospodárskou prácou v Podpoľaní a vyskúšať dobroty z regiónu. Popoludní nasledoval výlet do Banskej Bystrice.

Obsah tohto článku vyjadruje iba názor autora. Európska komisia nie je zodpovedná za akékoľvek použitie informácií v ňom obsiahnutých. Projekt bol spolufinancovaný programom Európskej komisie Erasmus+.

Detva 04/2019 - pondelok
« z 3 »
Mobilita Detva 04/2019 - utorok
« z 5 »
Mobilita Detva 04/2019 - streda
« z 4 »
Mobilta Detva 04/2019 - piatok
« z 2 »