Návšteva Európskeho parlamentu v Bruseli

Žiaci Obchodnej akadémie v Detve dostali v priebehu dvoch týždňov druhú možnosť navštíviť hlavné mesto Európy Brusel.

Na pozvanie slovenského europoslanca Eduarda Kukana vycestovalo na trojdňový výlet do Bruselu 8 žiakov prvého a tretieho ročníka Obchodnej akadémie. Skupina vycestovala v utorok večer špeciálnym autobusom a po dlhej ceste dorazila v stredu popoludní do Bruselu. Po ubytovaní sa vybrali do centra mesta, ktoré už dýchalo predvianočnou atmosférou. Neobišli hlavné pamiatky mesta ako sochu Manneken Pis, farbu meniace námestie Grande Place. Stretli sa aj so všetkými kulinárskymi symbolmi mesta ako čokoláda, pivo či povestné bruselské wafle. Po návrate do hotela nasledovala spoločná večera aj s poslancovým asistentom Šimuničom.

Druhý deň začal dobrodružnou jazdou bruselským metrom, kde hlavnou výzvou bolo neoddeliť sa od skupiny. Prvým cieľom tohto dňa bola hlavná budova Európskeho parlamentu. Po oficiálnej kontrole nasledovala prednáška o histórii a úlohách Európskej únie a potom aj dlho očakávané stretnutie s pánom Kukanom. Pobyt v parlamente pokračoval vzhliadnutím rokovania a hlasovania poslancov z balkóna pre návštevníkov. Na záver sme si vychutnali obed v parlamentnej reštaurácii, v ktorej sa stravujú aj poslanci a zamestnanci EP.

Popoludní nasledovala prehliadka ďalšieho dôležitého symbolu Bruselu  – Atómia. Atómium je monument, ktorý navrhol inžinier André Waterkeyn pre príležitosť svetovej výstavy Expo 58 v Bruseli v roku 1958. Symbolizuje základnú bunku kryštalickej mriežky železa zväčšený 165 miliárd krát. V tomto systéme sú atómy umiestnené na vrcholoch kocky a jeden atóm je uprostred.

Vo večerných hodinách sme sa vybrali na spiatočnú cestu na Slovensku bohatší o darčeky z Európskeho parlamentu, dobrú belgickú čokoládu a nové poznatky o EÚ.

Predvianočný Brusel
« z 3 »
Európsky parlament-2
Európska komisia