Integrovaný regionálny operačný program

Projekt 2017

Názov projektu: Modernizácia praktického vyučovania v Spojenej škole v Detve

Kód projektu v ITMS2014+: 302021K157

Výzva – kód Výzvy: IROP-PO2-SC223-2016-14

Celkové oprávnené výdavky: 1 446 256,82 EUR

Aktivita 1

Realizáciou projektu sa dosiahne zlepšenie materiálno-technického vybavenia školy nasledovne:

  • Vybudujú sa 3 nové učebne praktického vyučovania
    • CNC učebňa 1 – bude vybavená CNC sústruhom, CNC frézou, vŕtacím zariadením a brúskami s príslušenstvom. Modernizácia vybavenia praktického vyučovania o plne produkčné stroje s riadiacimi systémami plne v súlade s požiadavkami zamestnávateľov v regióne s cieľom postupnej premeny priestorov praktického vyučovania na centrum odborného vzdelávania a prípravy pre región. Ide o dôležitú požiadavku zamestnávateľov v regióne, ktorí požadujú komplexne pripravených absolventov.
    • CNC učebňa 2 – bude vybavená školskou CNC frézou a školským CNC sústruhom. Škola disponuje učiacimi CNC sústruhmi a frézami z 80-tych rokov, ktoré budú doplnené strojmi zameranými na moderné riadiace systémy prepojené s kresliacim a technologickým softvérom používaným v škole. Nové školské/učiace CNC budú postupne nahrádzať staré zariadenia
    • Meracie centrum – bude vybavené 3D manuálnym súradnicovým meracím strojom s príslušenstvom a drsnomerom s príslušenstvom. Bude využívané všetkými strojárskymi odbormi. Za týmto účelom je potrebné vybudovať meracie centrum porovnateľné s obdobnými zariadeniami v reálnych firmách. Je to požiadavka regionálnych zamestnávateľov.
  • Dobuduje sa 5 učební praktického vyučovania
    • Zváračská škola – doplní sa o 6 ks zváračiek rôzneho typu. Modernizácia zváračskej školy, rozšírenie funkcií zváračskej školy o nové technológie zvárania, nahradenie opotrebovaných zváracích strojov. Zváranie je významnou súčasťou technologického procesu a výroby takmer všetkých regionálnych zamestnávateľov. Zváračská škola organizuje kurzy zvárania nielen pre žiakov školy, ale tiež ďalších stredných odborných škôl v regióne.
    • Sústružnícke pracovisko – doplnia sa novými sústruhmi s ovládacím panelom. Škola disponuje sústruhmi a frézami z 60-tych rokov, ktoré už nespĺňajú potreby odborného vzdelávania, škola ich postupne nahrádza strojmi s riadiacimi pracovnými panelmi.
    • Frézarské pracovisko – doplnia sa novými frézami s ovládacím panelom. Škola disponuje sústruhmi a frézami z 60-tych rokov, ktoré už nespĺňajú potreby odborného vzdelávania, škola ich postupne nahrádza strojmi s riadiacimi pracovnými panelmi
    • Pracovisko základov strojového obrábania – zakúpi sa ručná ohýbačka a elektromechanická asymetrická trojvalcová zakružovačka. Vymenia sa opotrebované zariadenia pracoviska základov strojového obrábania kovov. Žiaci pripravujúci sa v strojárskych profesiách musia prejsť aj fázou ručného a základov strojového obrábania. Uvedené stroje sú tiež nevyhnutné pre prípravu materiálu na spracovanie na CNC strojoch.
    • Elektrotechnické laboratórium – bude doplnené sadou výukových modulov pre elektroniku do elektrotechnického laboratória. Škola disponuje novým elektrotechnickým laboratóriom, ktoré postupne dobudováva o moduly pre skúšanie elektrotechnických procesov a elektrotechnických meraní. Elektrotechnika je dôležitou súčasťou školského vzdelávacieho programu strojárskych profesií.
    • Všetky učebne programovania budú doplnené o upgrade existujúcich kresliacich a technologických SW, ktoré škola využíva na programovanie CNC.

 

Aktivita 2 a 3:

  • rekonštrukcia podláh, osvetlenia, priečok, sociálnych zariadení v dielňach praktického vyučovania
  • rekonštrukcia priestorov pre účely zriadenia nových učební
  • sociálnych zariadení
  • obnova a zateplenie obvodového plášťa, výmena výplňových konštrukcií – okná a vonkajšie dvere, výmena osvetlenia

Projekt 2023

Názov projektu: Spojená škola Detva – Modernizácia odborného vzdelávania

Kód projektu v ITMS2014+: 302071CCM4

Výzva – kód Výzvy: IROP-PO7-SC75-2022-90

Celkové oprávnené výdavky: 5 275 069,09

 

Cieľom projektu je vybudovať zo školy vzdelávacie centrum s perspektívou sektorového centra excelentnosti, ktoré bude poskytovať odborné vzdelávanie pre žiakov Spojenej školy v súlade s potrebami regiónu a modernými trendmi v priemysle. Okrem žiakov a pedagogických zamestnancov školy budú môcť služby vzdelávacieho centra využívať aj ďalšie stredné odborné školy v BBSK, zamestnanci firiem a uchádzači o zamestnanie.

Zámerom projektu je tiež propagovať odborné vzdelávanie a modernizovať školský vzdelávací program s cieľom jeho prispôsobenia praxi, zabezpečiť kontinuálne zvyšovanie kvality vzdelávania, vrátane neformálneho vzdelávania, inovovať vyučovanie a komunikačné kanály.

Z dôvodu historického vývoja regiónu a súčasných potrieb zamestnávateľov je preto potrebné motivovať mladých ľudí k štúdiu technických profesií a poskytovať im kvalitné odborné vzdelávanie v podmienkach, ktoré požadujú regionálni zamestnávatelia, čo vyžaduje modernizáciu strojového vybavenia v súlade s ich potrebami. Tiež je potrebné zabezpečiť také kompetencie absolventov, ktoré budú v súlade s predstavami zamestnávateľov a modernými trendmi v súčasnosti, zahrňujúce hlavne rozvoj priemyslu 4.0.

Objekt dielní praktického vyučovania prejde komplexnou rekonštrukciou, čím sa zlepšia podmienky vzdelávania žiakov. Veľká investícia bude smerovať aj do modernizácie a technického vybavenia dielní.

Vybudujú a vybavia sa nové učebne praktického vyučovania:

  1. odborné učebne s IKT technikou na báze servera a klientskych staníc + interaktívne tabule, multifunkčné zariadenia
  2. učebne klasického strojového obrábania – výmena starých sústruhov a fréz
  3. odborná učebňa automatizácie (PLC automaty, výukové systémy na pneumatické systémy, vákuum, hydraulika a roboty, senzorika, programovanie, 3D kontrola)
  4. odborná učebňa robotizácie (robotické linky a školiace roboty)
  5. CNC učebňa (školské CNC obrábacie centrum, produkčné CNC stroje a obrábacie centrá)
  6. zváračská škola (simulátory zvárania a zvárací robot)
  7. učebňa elektro a metrológie (výukové moduly a 3D merací prístroj)
  8. odborná učebňa pre duálne vzdelávanie na Obchodnej akadémii
  9. ďalšie vybavenie (nožnice na úpravu materiálu, pracovné stoly, skrinky, laboratórne stoly, tabule, skrinky na náradie, nástroje a učebné materiály)