Stredná odborná škola v Detve neustále modernizuje odborné pracoviská

Stredná odborná škola ako organizačná zložka Spojenej školy v Detve pripravuje žiakov na rôzne profesie strojárskeho a elektrotechnického zamerania, tak v učebných ako aj študijných odboroch. Ponúka štvorročné študijné odbory ukončené maturitnou skúškou mechanik nastavovač a mechanik elektrotechnik a trojročné učebné odbory s výučným listom autoopravár mechanik, obrábač kovov a strojný mechanik.

Žiaci sa pripravujú v rámci odborného vzdelávania tak na pracoviskách odborného výcviku v škole ako aj priamo na pracoviskách zamestnávateľov v regióne. V dielňach praktického vyučovania sa nachádzajú pracoviská ručného obrábania kovov, pracovisko pre sústruženie a frézovanie s klasickými strojmi ako aj odborné pracovisko pre autoopravárov. Žiaci môžu získať zváračský preukaz vo zváračskej škole, ktorá funguje pri Spojenej škole. Všetci prváci získavajú bezplatne kompletné pracovné oblečenie

Dôležitou súčasťou je moderná CNC učebňa, v ktorej sa nachádzajú dva produkčné stroje – CNC fréza i CNC sústruh HAAS. V učebni sa ďalej nachádzajú učiace CNC sústruhy a frézy ako aj 15 počítačov s kresliacim a technologickým softvérom SolidWorks, Multisim, Workbench, Solid Electrical, Solid Works Composer. Žiaci môžu priamo zhotovovať súčiastky nakreslené v tomto kresliacom softvéri.

Pre elektrotechnické predmety je k dispozícii pracovisko pre pneumatiku ako aj moderné laboratórium s laboratórnymi stolmi Variolab. Žiaci na týchto moderných stoloch realizujú rôzne elektrotechnické zapojenia obvodov, kde potom na týchto zapojenia realizujú merania, kontrolujú správnosť zapojenia a funkčnosť jednotlivých súčiastok ako aj celých obvodov. Žiaci si priamo overujú v praxi svoje teoretické vedomosti, ktoré získali v škole.

Okrem tejto učebne sa škola usiluje o ďalšiu modernizáciu praktického vyučovania, a to v rámci výzvy, ktorú vyhlásilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní. Hlavným cieľom projektu je zvýšenie počtu žiakov v praktickom vyučovaní cestou modernizácie podmienok praktického vyučovania v súlade s potrebami zamestnávateľov v regióne. Špecifické ciele projektu sa zameriavajú na zvýšenie kvality a posilnenie praktického vyučovania v strojárskych profesiách zlepšením materiálno-technického vybavenia, zvýšenie zapojenia zamestnávateľov z regiónu do odborného vzdelávania a prípravy ako aj posilnenie partnerstva v regióne s cieľom poskytovania odborného vzdelávania a prípravy pre žiakov, zamestnávateľov ako aj celoživotné vzdelávanie. Zároveň sleduje zvýšenie energetickej hospodárnosti budovy dielní praktického vyučovania a zlepšenie pracovných, hygienických a zdravotných podmienok praktického vyučovania. Ciele budú riešené troma hlavnými aktivitami – obstaraním a modernizáciou materiálno-technického vybavenia odborných pracovísk, stavebnými úpravami a rekonštrukciou dielní praktického vyučovania ako aj zateplením obvodového plášťa budovy dielní praktického vyučovania. V rámci materiálno-technického vybavenia plánujeme obstarať nový CNC sústruh, frézu, brúsky, učiace CNC stroje so špeciálnym softvérom ako aj moderné zariadenia do zváračskej školy.