Medzinárodný kurz SMC

Začiatkom októbra sa naši odborní učitelia a majstri odbornej výchovy zúčastnili špeciálneho tréningu SMC , ktorý viedli experti zo Španielska a Českej republiky. Kurz bol zameraný na pneumatické a elektro-pneumatické systémy – technológie, ktoré sú základom modernej priemyselnej automatizácie.

Účastníci sa v prvý deň venovali teoretickým a praktickým základom pneumatických systémov. Lektori im objasnili základné princípy fungovania automatizačných liniek. Následne si môžete sami zostaviť jednoduché pneumatické okruhy pomocou komponentov od firmy SMC.

Diskusie boli zamerané na praktické využitie týchto systémov v priemyselnej automatizácii a na ich implementácie do vzdelávacieho procesu.

Druhý deň kurzu bol venovaný pokročilejším technológiám, predovšetkým elektro-pneumatickým systémom a ich prepojením s elektrickým ovládaním. Lektori predstavili využitie programovateľných logických automatov (PLC) v spojení s pneumatickými komponentmi, čo je dnes štandardom v priemyselnej automatizácii.

Kurz priniesol pre školu výrazný posun v modernizácii vzdelávacieho procesu. Účastníci si osvojili nové technické, ktoré môžu okamžite využiť pri výučbe študentov. Škola tím získala konkurenčnú výhodu v oblasti odborného vzdelávania, keďže bude vhodné pripraviť študentov na prácu v oblasti automatizácie a priemyselných technológií. Práve zručnosti z oblasti pneumatických a elektro-pneumatických systémov, ako aj programovania PLC, sú v súčasnosti veľmi žiadané vo výrobnom priemysle.

Obsah tohto článku vyjadruje iba názor autora. Európska komisia nie je zodpovedná za akékoľvek použitie informácií v ňom obsiahnutých. Projekt bol spolufinancovaný programom Európskej komisie Erasmus+.