Odborná stáž žiakov obchodnej akadémie na Malte

Štyria žiaci tretieho a štvrtého ročníka Obchodnej akadémie v Detve sa zúčastnili trojtýždňovej stáže v rámci programu Erasmus+. Účasť na odbornej stáži v rámci programu Erasmus+ predstavuje pre našich žiakov nielen príležitosť získať praktické skúsenosti v medzinárodnom prostredí, ale aj spôsob, ako sa osobnostne a profesionálne rozvíjať. Stáž na Malte im poskytla jedinečný pohľad na pracovné prostredie v juhoeurópskom kontexte a umožnila im rozšíriť si profesijné obzory. Malta, s jej dynamickým trhom práce a bohatou kultúrou, sa stala ideálnym miestom pre získanie cenných skúseností, ktoré im pomohli zlepšiť nielen odborné zručnosti, ale aj schopnosť adaptovať sa na nové a rôznorodé prostredia.

V rámci odbornej stáže na Malte sme mali jedinečnú príležitosť nielen získavať skúsenosti v profesionálnom prostredí, ale aj objavovať nádherné mestá, kultúrne poklady a prírodné krásy tohto malebného stredomorského ostrova. Počas našich voľných chvíľ sme spoznali rozmanitosť Malty – od historických miest, cez rušné mestá, až po pokojnú krásu prírody. V tomto článku vám priblížim naše nezabudnuteľné zážitky z návštev miest ako Sliema, Mdina, Valletta, Golden Bay a Gozo, ktoré na nás zapôsobili najviac.

Sliema: Kde sa stretáva moderné s tradičným

Našou srdcovkou sa aj vďaka svojej blízkosti stalo nádherné mesto Sliema, jedno z najrušnejších a najmodernejších miest na ostrove. Večerné prechádzky po promenáde, ktorá vedie popri pobreží, nám umožnili užiť si nádherné výhľady na Vallettu a získať prvý pohľad na typickú maltskú architektúru – moderné budovy popretkávané tradičnými maltskými domami.

Valletta: Mesto, ktoré dýcha históriou

Valletta, hlavné mesto Malty, nás ohromilo svojou krásou a bohatou históriou. Nočná prechádzka po mestských hradbách, ktoré siahajú až k pobrežiu, nám poskytla nezabudnuteľné výhľady a scenérie. Mesto, ktoré je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO, na nás zapôsobilo aj svojim kultúrnym životom. Ulice Valletty sú plné múzeí, galérií, malých kaviarní a reštaurácií, ktoré nás pohostili tradičnými maltskými jedlami. Počas návštevy Valletty sme si tiež nemohli nechať ujsť krásny výhľad na prístav a okolitú krajinu, ktoré sa nám naskytli z vrcholu hradieb.

Mdina: Tichá kráľovná maltských miest

Po rušnej atmosfére Valletty sme sa vydali do Mdiny, známej ako „tiché mesto“, ktoré nás prenieslo do stredoveku. Mdina je obklopená mohutnými hradbami a jej úzke, kľukaté uličky a historické budovy vyžarujú pokoj a nostalgiu. Z Mdiny sa nám naskytol tiež krásny výhľad na rabatskú krajinu, kde sme si užívali chvíľku ticha a pokoja pred ďalším objavovaním.

Golden Bay

Po rušnom objavovaní maltských miest sme si doprialo oddych na pláži. Golden Bay, jedna z najkrajších pláží na Malte, nás okúzlila zlatistým pieskom a priezračnou vodou. Tento raj pre milovníkov prírody a relaxácie bol ideálnym miestom na kúpanie a slnenie. Strávili sme tu niekoľko hodín, kým sme sa nechali očariť pokojom a krásou prírody, ktorá obklopuje túto pláž.

Národné akvárium: Pod hladinou maltských vôd

Návšteva Národného akvária na severovýchode Malty bola ďalším skvelým zážitkom. Akvárium nám ukázalo fascinujúci podvodný svet Malty a jeho okolitého mora. Množstvo druhov rýb, korálov a morských živočíchov nás doslova vtiahlo do hlbín Stredozemného mora. Okrem miestnych druhov rýb sme mohli vidieť aj tropické ryby a iné morské živočíchy z rôznych kútov sveta.

Gozo: Ostrov plný prírodných zázrakov

Na záver nášho dobrodružstva sme sa vybrali na ostrov Gozo, ktorý je známy svojou prírodnou krásou a pokojom, ktorý ponúka v porovnaní s rušnejšou Maltou. Na palube double-dekra, ktorý nás pobavil svojim zábavným názvom Hop on Hop off, sme s obdivom preskúmali celý ostrov Gozo, ktoré nás očarilo najmä svojimi prírodnými zázrakmi, ako je Azure Window (hoci už zrútené, stále impozantné), a dramatickými útesmi, ktoré lemujú pobrežie. Navštívili sme aj Citadelu v Rabate, historickú pevnosť, pláž Ramla, ktorá je známa svojim červeným pieskom, ako aj hlavné mesto Victoria, ležiace na úpätí starodávnej pevnosti Citadela.

Odborná stáž na Malte našim žiakom ponúkla nielen cenné pracovné skúsenosti, ale aj nezabudnuteľné zážitky z objavovania rôznych kúzelných miest, ktoré Malta ponúka. Či už sme sa prechádzali po historických uličkách Valletty, relaxovali na pláži Golden Bay, alebo objavovali krásy ostrova Gozo, každé miesto nás očarilo a priblížilo nám jedinečnú atmosféru tejto stredomorskej perly. Malta sa stala miestom, ktoré nás inšpirovalo, obohatilo a zostane v našich spomienkach na dlhú dobu.

Obsah tohto článku vyjadruje iba názor autora. Európska komisia nie je zodpovedná za akékoľvek použitie informácií v ňom obsiahnutých. Projekt bol spolufinancovaný programom Európskej komisie Erasmus+.