Naša škola si sama vyrába elektrickú energiu!

Počas letných prázdnin sa na našej škole intenzívne pracovalo. Konkrétne na streche hlavnej budovy, kde sme inštalovali fotovoltický systém. Stalo sa tak vďaka projektu, ktorý podporil Nadačný fond dm drogerie markt v Nadácii Pontis.

Hlavným zámerom projektu bolo zvýšiť mieru používania obnoviteľných zdrojov ako aj zlepšiť edukáciu v tejto oblasti. Na streche hlavnej budovy školy sme osadili fotovoltický systém s ročnou výrobou 20,44 MWh. Fotovoltický systém bol oficiálne spustený a zapojený do distribučnej siete. Ako sprievodné aktivity sme vytvorili učebné materiály o obnoviteľných zdrojoch a zorganizovali workshopy s expertmi v oblasti environmentalistiky.

Realizácia projektu predstavuje veľký prínos tak po ekonomickej ako aj ekologickej stránke. Fotovoltika je čistý a obnoviteľný zdroj energie. Minimalizuje emisie skleníkových plynov a iných znečisťujúcich látok a pomáha chrániť životné prostredie. Znižuje závislosť od fosílnych palív, čím sa zlepšuje kvalita ovzdušia a minimalizuje negatívny dopad na ekosystém. Fotovoltické systémy znížia náklady na elektrickú energiu pre školu. Vlastné výrobné zariadenia pomohli znížiť svoju závislosť od vonkajších zdrojov energie a posilniť energetickú nezávislosť. Počas slnečných dní je škola úplne nezávislá od energie zo siete.

Naša škola sa prezentuje ako environmentálne zodpovedná inštitúcia. Zníženie emisií skleníkových plynov a využívanie obnoviteľných zdrojov energie prispieva k ochrane životného prostredia a vytváraniu uvedomelých občanov. Inštalácia fotovoltických panelov môže slúžiť ako príklad pre miestnu komunitu a iné inštitúcie, čo môže viesť k zvyšovaniu povedomia o využívaní obnoviteľnej energie

Investície do fotovoltiky sú v súlade s princípmi udržateľného rozvoja. Týmto spôsobom sa škola angažuje v boji proti zmene klímy a prispieva k celosvetovej snahu o zníženie emisií skleníkových plynov. Prispieva k miestnej energetickej bezpečnosť tým, že poskytuje alternatívne zdroje energie v prípade výpadku z iných zdrojov.