Odborný kurz Erasmus+ zameraný na robotiku a elektropneumatiku

Ing. Mária Zacharová, učiteľka odborných elektrotechnických predmetov sa zúčastnila kurzu v rámci projektu Erasmus+. Kurz sa uskutočnil v českej strojárskej firme Chropyňská strojírna a.s. a bol zameraný na rozšírenie znalostí v oblasti pneumatiky, elektropneumatiky, robotiky a programovania PLC (Programmable Logic Controller). Získané vedomosti a skúsenosti budú prínosom pre našu školu a kvalitu vyučovacieho procesu.

Kurz bol zameraný na dva hlavné vzdelávacie výstupy. Prvý výstup sa venoval pneumatike a elektropneumatike. Absolventi kurzu získali základné poznatky o princípoch fungovania pneumatických komponentov a ich aplikácie v praxi. Naučili sa tvoriť schémy v špecializovanom softvéri FestoFluidsim a implementovať funkčné zapojenia. Taktiež získali schopnosť správne voliť nástroje a pracovné parametre potrebné pre návrh a realizáciu jednoúčelových strojov, vrátane tvorby jednoduchších riadiacich programov a výberu programových blokov pre PLC.

V oblasti robotiky a PLC si osvojili schopnosti pripojiť PLC k CPU, pridať hardware do platformy TIA a konfigurovať IP adresy. Získali tiež prehľad o systéme SIMATIC a základy práce s HMI (Human Machine Interface) vrátane vizualizácie dát z CPU do HMI. Kurz sa tiež zameral na základy Safety programovania, konštrukčné štandardy zákazníkov a simulácie.

V rámci robotiky sa naučila plánovať koncepty liniek, poznať komponenty robotického pracoviska, ovládať pracovný priestor robota, a manipulovať s robotom. Taktiež sa zoznámila so štruktúrou robotických programov, vrátane tvorby a testovania pohybových programov.

Získané vedomosti a skúsenosti umožnia zaviesť do vyučovania najmodernejšie metódy a technológie, ktoré zvýšia kvalitu vzdelávania našich žiakov. Škola tak bude schopná lepšie pripraviť študentov na budúce povolania v oblasti technológií a priemyselnej automatizácie.

Obsah tohto článku vyjadruje iba názor autora. Európska komisia nie je zodpovedná za akékoľvek použitie informácií v ňom obsiahnutých. Projekt bol spolufinancovaný programom Európskej komisie Erasmus+.