Kurz Erasmus+ zameraný na rozvoj IKT kompetencií

Ing. Jana Kolenčíková, učiteľka nemeckého jazyka a informatiky a školský digitálny koordinátor sa zúčastnila kurzu v rámci projektu Erasmus+. Spolu s účastníkmi z ostatných krajín EÚ absolvovala kurz Implementing IT tools and social media in regular teaching process, ktorého organizátorom bola organizácia Euro Competent v Trogire.

Kurz priniesol množstvo nových poznatkov a nápadov, ktoré sú neoceniteľné pre ďalší rozvoj vzdelávacieho procesu na našej škole. Po absolvovaní kurzu naša učiteľka získala nové pohľady na digitálne nástroje a ich efektívne využitie vo vyučovaní. Oboznámila sa s najnovšími nástrojmi IKT, ktoré umožnia vytvárať pútavejšie, motivujúcejšie a inovatívnejšie vyučovacie hodiny. Získala tiež nové spôsoby a osvedčené postupy, ako efektívne integrovať IKT do výučby a odbornej prípravy, čo prispeje k lepšiemu zapojeniu žiakov do vzdelávacieho procesu.

Jedným z hlavných benefitov kurzu bola možnosť naučiť sa vytvárať a využívať obrázky a videá priamo v triede, čo umožní žiakom lepšie vizualizovať a pochopiť nové učivo. Zároveň sa zoznámila s najrelevantnejšími sociálnymi sieťami, ako sú Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram a YouTube a získala poznatky o ich integrácii do vzdelávania a učenia.

Kurz tiež poskytol jedinečnú príležitosť na výmenu najlepších postupov a zdieľanie skúseností s účastníkmi a zamestnancami z iných krajín.

Kurz sa sústredil na digitálne kompetencie ako jednu z kľúčových zručností 21. storočia. Program zahŕňal témy ako mediálna gramotnosť, úloha učiteľa pri zavádzaní moderných vyučovacích metód, a využitie digitálnych hier v rôznych fázach vyučovacej hodiny. Účastníci sa naučili ako používať IT hry na zavádzanie nového obsahu, precvičovanie a revíziu, ako aj formatívne hodnotenie prostredníctvom digitálnych hier.

Ďalšou dôležitou súčasťou kurzu bolo navrhovanie online testov, využitie aplikácií vo vyučovaní. Účastníci sa oboznámili s úlohou sociálnych médií ako komunikačných prostriedkov v projektovo orientovanom učení (PBL), zmiešanom učení a prevrátenej triede.

Diskutovalo sa aj o výhodách a nevýhodách sociálnych médií, ich účele vo vyučovaní a dôležitosti internetovej bezpečnosti a zaobchádzania s falošnými správami. Kurz bol ukončený navrhnutím plánu hodiny podľa zadanej šablóny, kde si učitelia mohli prakticky vyskúšať nové metódy a techniky.

Účasť na tomto kurze je pre našu školu veľkým prínosom. Veríme, že nové poznatky a zručnosti, ktoré získala, pomôžu obohatiť vyučovací proces a prispieť k lepším výsledkom našich žiakov. Sme radi, že naši učitelia neustále hľadajú spôsoby, ako zlepšiť kvalitu vzdelávania a prinášať do triedy moderné, inovatívne metódy výučby.

Obsah tohto článku vyjadruje iba názor autora. Európska komisia nie je zodpovedná za akékoľvek použitie informácií v ňom obsiahnutých. Projekt bol spolufinancovaný programom Európskej komisie Erasmus+.