Medzigeneračný Hackaton

Zorganizovali sme medzigeneračný 24-hodinový Hackaton. Konal sa 13.-14.5.2024 za účasti 21 žiakov základných škôl z Detvy, Kriváňa a Slatinských Lazov, žiakov a učiteľov našej školy ako aj  dôchodkýň z Jednoty dôchodcov v Detve. Hackaton bol spojený aj s prenocovaním a záujem bol taký veľký, že viaceré deti boli ochotné prespať aj na matracoch a v spacákoch. Obsahom hackatonu boli jednak kreatívne a zábavné hry spojené s grilovačkou či súťažou o najlepší šmirkas. Dôležitou súčasťou bolo však tiež hľadanie spôsobov, ako funguje alebo ako by malo fungovať prepájanie generácií v Detve a okolí.

Hackaton bol súčasťou projektu financovaného Veľvyslanectva USA (Federal assistance award) zameraného na kritické myslenie. Z grantu sme kompletne financovali náklady na workshopy, ubytovanie i stravu. Zástupkyne veľvyslanectva sa podujatia tiež zúčastnili. Vďaka projektu sme už v tomto školskom roku zrealizovali viaceré medzigeneračné aktivity na základných i strednej škole ako aj špeciálnej škole. O týždeň budeme spoločne brigádovať v centre Jednoty dôchodcov, upravovať areál, zriaďovať komunitnú záhradu i relaxačný kútik.

Prvý deň bol analytický. Snažili sme sa zistiť, aký majú mladí i starší občania názor na komunitný život v meste. Miešané družstvá seniorov a juniorov prezentovalo vlastné nápady, ako zlepšiť život vo svojej obci. Poukázali hlavne na nedostatok kultúrneho vyžitia pre mladých ľudí, nedokončenú cyklistickú infraštruktúru a bezpečnosť v obci. Všetci považovali za výhodné spolupracovať na medzigeneračných aktivitách a viacerí boli ochotní zapojiť sa do práce mládežníckeho parlamentu.

 

 

 

 

 

 

Druhý deň bol tvorivý. Účastníci pracovali v zmiešaných družstvách a pripravili návrhy v rámci 4 zadaných úloh:

  1. Navrhnite model mesta Detva ako udržateľného mesta
  2. Navrhnite aplikáciu, ktorou by sa generácie navzájom informovali – o pomoci, potrebách, aktivitách
  3. Zaveďte tradíciu (podujatie, akciu), ktorá by sa od budúceho roka mohla natrvalo zaradiť do kalendára obce.
  4. Navrhnite kalendár komunitných aktivít v meste

Aj napriek krátkosti času prišli tímy s výbornými nápadmi, ktoré boli v zábere hackatonu prezentované zástupcovi primátora Detvy Mgr. Slavomírovi Ciglanovi.

Hackaton bol všetkými účastníkmi hodnotený mimoriadne pozitívne a všetci privítali jeho možné opakovanie v budúcnosti. Za krátky čas sa vytvorili krásne vzťahy medzi neznámymi ľuďmi rôznych generácií. Seniori boli pre deti veľkou oporou pri spracovaní a prezentácii nápadov. Na druhej strane, seniori boli prekvapení prístupom a nápadmi mladých ľudí.

Toto podujatie nás utvrdilo v tom, že náš nápad s prepájaní generácií je veľmi dobrý a má budúcnosť.

Aktivita sa uskutočnila s podporou Veľvyslanectva USA v rámci programu Small Grants Program.