Detský čin Podpoľania

Minulý rok zorganizovala Spojená škola v Detve iniciatívu Detský čin Podpoľania. Prišlo nám množstvo nominácií, za ktorými sa skrývali krásne príbehy. Zistili sme, že deti v našom okolí nemyslia len na seba, ale dokážu pomáhať všetkým, ktorí to potrebujú.

Aj preto sme pred mesiacom vyhlásili iniciatívu Detský čin Podpoľania. Jednak sme chceli priniesť pozitívne myšlienky v predvianočnom čase a jednak vyzdvihnúť dobré skutky detí z nášho regiónu.

Sme radi, že záštitu nad touto akciou prevzal primátor mesta Detva a že jej výsledky môžeme vyhlásiť slávnostne v priestoroch mestského úradu v Detve. Naši malí hrdinovia si to určite zaslúžia.

Iniciatíva bola vyhlásená v 4 kategóriách:

  • Pomoc prírode
  • Pomoc ľuďom vo svojom okolí
  • Pomoc spolužiakom
  • Výnimočný čin

Tento rok sme vyhlásili aj špeciálnu kategóriu – starý otec/stará mama.

Dostali sme spolu 24 nominácií  čo je o 9 viac ako minulý rok. Všetci víťazi i nominovaní získavajú s predstihom malé vianočné darčeky. Ďakujeme za ne Mestskému úradu v Detve ako aj firmám Netspace, Slavia Production Systems a Korres.

Víťazmi v jednotlivých kategóriách sa stali:

Pomoc prírode

Veronika Kalamárová, ZŠ Kriváň

Navrhovateľ: Miroslava Stašíková

Veronika žije s rodičmi na samote v krásnom prostredí. Má rada prírodu, zvieratká a všetko, čo s tým súvisí. Otec ju vedie k ochrane a láske k prírode. Doma sa stará aj o troch psov a dve mačky. Veľmi rada chodí s ocinom v zime zakrmovať zver do hory. Keď je kalamita, či už po búrke alebo snehu, pomáha čistiť chodníky a cesty. Záleží jej na tom, aby bolo v okolí čisto. Zúčastňuje sa aj zbierania odpadkov po lese, ktoré turisti bezhlavo a nezodpovedne vyhadzujú do prírody. Trápi ju, že sa potom na nich niektoré zvieratká zrania. Držíme jej palce, aby jej táto motivácia ostala naďalej a bola príkladom aj pre mnohých rovesníkov v dnešnej modernej dobe.

Pomoc ľuďom vo svojom okolí

Marián Fekiač, ZŠ Obrancov mieru

Navrhovateľ: Ing. Alena Porubská

Výdatné dažde zdvihli hladinu rieky aj na Podpoľaní. Rozvodnený potok Detvianka vzal takmer život staršiemu občanovi Detvy, ktorý doň spadol. Voda ho ťahala dolu mestom, okoloidúci sa prizerali, ale pomoci sa nikto nechopil. Marián Fekiač, žiak deviateho ročníka zo Základnej školy na Ulici obrancov mieru 884 v Detve nestratil duchaprítomnosť a okamžite zalarmoval záchrannú zdravotnú službu, policajnú hliadku aj hasičov. Privolaní záchranári po podaní prvej pomoci skonštatovali, že nebyť statočného chlapca, bol by detviansky rodák prišiel o život. Tento skutok si veľký obdiv, pretože topiaceho sa dospelého chlapa videlo mnoho ľudí, no nikto nenašiel v sebe silu, aby ho zachránil.

Pomoc spolužiakom

Terézia Bukovcová, ZŠ Kriváň

Navrhovateľ: Magdaléna Kalamárová

Terezka je empatické a citlivé dievča, ktoré nemá rado nespravodlivosť a hlavne, keď za to nemôžu deti. Preto, keď zistila, že jeden chlapec v jej okolí nosí do školy roztrhnutý školský ruksak a zničený peračník ešte z tretej triedy, povedala to rodičom. Spolu s nimi mu kúpila nový ruksak a školské pomôcky, aby sa chlapec mohol vyrovnať kamarátom a začať šťastne školský rok. Myslím, že je málo takýchto všímavých detí, ktoré aj naozaj dobrý skutok vykonajú, nielen o ňom hovoria.

Výnimočný čin

Dianka Slováková, ZŠ a MŠ Hriňová

Navrhovateľ: Veronika Kulštrunk Beňová, Martina Očovanová

Dianka sa už 2,5 roka 2-3x do týždňa stará o zvieratká v núdzi bez nároku na odmenu. Je to úžasné dievča, ktoré má už teraz znalosti dospelej osoby. Veľmi rada sa učí a do svojej práce dáva všetko, nehovoriac o tom, že útulku riadi aj PR na sociálnej sieti Tik Tok.

Stará mama/starý otec

Elena Záňová

Navrhovateľ: Mária Šuleková

Pani Záňová získala do starostlivosti tri svoje vnúčatá. Najmladší z nich je Kristián Melicher, žiak SOŠ Detva.  Staršia sestra je študentkou na vysokej škole a brata zdravotne znevýhodneného starká odprevádza dennodenne do špeciálneho stacionára v Detve. Je to obdivuhodná žena ktorá to všetko zvláda aj cez veľkú ranu na srdci. O zverené deti sa príkladne stará a je na nich hrdá že sa im darí hlavne v štúdiu či na strednej alebo vysokej škole.

Absolútnym víťazom sa stal Marián Fekiač.

Ďakujem všetkým, ktorí sa do iniciatívy zapojili. Tí, ktorí dobré skutky konáte, v nich pokračujte. Tí, ktorí o nich môžete hovoriť, sprostredkujte tieto príbehy ďalej a motivujte ďalších.

 

Aktivita sa uskutočnila s podporou Veľvyslanectva USA v rámci programu Small Grants Program.