Prednáška o kryptomenách

Technologickí nadšenci vidia v kryptomenách základ finančného systému budúcnosti, skeptici platidlo čierneho trhu a bankoví analytici špekulatívnu investíciu plnú rizík. Svoj vlastný názor si o tejto mene mohli vytvoriť žiaci Obchodnej akadémie, ktorí absolvovali online prednášku organizácie Junior Achievement v rámci programu www.solvefortomorrow.cz.

Kryptomena je typ digitálnej meny či elektronických peňazí, čo je novodobý druh meny/peňazí. Podľa vyjadrenia Generálneho finančného riaditeľstva sa však nejedná o menu, ale o nehmotnú hnuteľnú vec.

Prvá kryptomena, s ktorou sa začalo obchodovať, bol Bitcoin v roku 2009 (3. januára 2009 bol vytvorený prvý blok v blockchaine (reťazi blokov) tzv. Bitcoin Genesis Block) a za jej autora sa považuje človek s prezývkou Satoshi Nakamoto (táto osoba v reálnom živote neexistuje a môže ísť pokojne aj o skupinu ľudí).

Onedlho nato nasledovali ďalšie kryptomeny (Litecoin v 2011, Namecoin v 2011, Xrp v 2012, Peercoin v 2013 atď.). K najpopulárnejším kryptomenám patria Bitcoin, Ethereum, XRP, Litecoin a Bitcoin cash.