V Obchodnej akadémii v Detve vyrastajú najkreatívnejší podnikatelia na Slovensku!

Už po piatykrát za sebou sa žiaci Obchodnej akadémie v Detve umiestnili medzi troma najlepšími celoslovenskej súťaže „Najlepší podnikateľský zámer“. Tentokrát sme dosiahli veľmi pekné druhé miesto. Jubilejný desiaty ročník súťaže organizoval Štátny inštitút odborného vzdelávania – Slovenské centrum cvičných firiem (SCCF ) spolu s Katedrou pedagogiky Ekonomickej univerzity v Bratislave.
Zaslané podnikateľské zámery hodnotili porotcovia z SCCF, Ekonomickej univerzity v Bratislave a Metropolitnej univerzity Praha. Zámery boli hodnotené komplexne podľa kritérií – originalita nápadu, výber mena a loga, štruktúra podnikateľského zámeru a opis produktu, analýza trhu, marketingový plán, personálny plán, finančný plán, SWOT analýza, reálnosť zámeru a stručný podnikateľský zámer v anglickom jazyku.
Cenu sme si prevzali počas medzinárodného veľtrhu cvičných firiem v Žiline. Srdečne blahoželáme!
Aj tohto roku sme si zvolili ekologickú tematiku a do súťaže sme prihlásili podnikateľský zámer podniku Sh(P)areME. Podnik by mal fungovať na princípoch zdieľanej a obehovej ekonomiky a ponúkať služby založené na prenájme a zdieľaní vecí a služieb. Dôležitou súčasťou bude tiež vzdelávanie, spolupráca s mládežou a pozitívne vplývanie na zodpovedné podnikanie firiem. Názov podniku sh(P)areME je slovnou hračkou a vyjadruje našu hlavnú filozofiu – teda zdieľať (share) a zároveň urobiť produkt voľne použiteľným (spare). Je to hlavná zásada obehovej a zdieľanej ekonomiky. Naším cieľom je teda vyvíjať aktivity, ktoré vedú k zodpovednej spotrebe, a tým úspore zdrojov a redukcii odpadu.
Naše služby budú pozostávať z:
– prenájmu služieb starších ľudí s cieľom učiť tradičný spôsob hospodárstva
– prenájmu objektu spojený s nápadom
– prenájmu vybavenia pre potenciálnych hospodárov
– služieb komunitnej záhrady
– triedenia odpadu vyššej kategórie
– prevádzky aplikácie na zdieľanie
– vzdelávania a aktívneho pôsobenia na miestnu komunitu