Správa z mobility z Litvy

Šesť žiakov Obchodnej akadémie v Detve sa pod vedením Mgr. Oľgy Feješovej zúčastnili týždňovej mobility u litovského partnera Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykla v Litve. Ide o štvrtú, predposlednú mobilitu v rámci projektu Erasmus+ „Tradície bez hraníc – Cesta regionálnymi kultúrami“.

Správa žiakov:

V pondelok 18. marca sme sa všetci študenti – zo Slovenska, Poľska a Rumunska – spolu so svojimi učiteľmi stretli pred internátom, aby sme sa vybrali do našej hostiteľskej školy vo Vilniuse. V škole nás veľmi príjemne privítali, oboznámili nás s programom na celý týždeň a predstavili nám priestory školy. Vysvetlili nám hru, ktorú sme hrali v meste Vilnius. Učiteľ telesnej výchovy nás odprevadil do mesta a tam sme sa rozdelili na krajiny, pridelili nám dvoch žiakov z Litvy, tak nám nič iné neostávalo len komunikovať v anglickom jazyku. Bola to veľmi dobrá škola anglického jazyka. Dali nám papier, na ktorom bolo napísaných 5 bodov, ktoré miesta musíme navštíviť v meste, ku každej pamiatke musíme urobiť spoločnú fotku a natočiť krátke video o našom pohľade na pamiatku. Keď sme prešli štyri body, na záverečnom piatom bode sme sa mali stretnúť so všetkými krajinami. Tam nás čakala sladká odmena, ktorú dostal každý. Nasledovalo pozvanie do reštaurácie, v ktorej sme si mohli vybrať z menu. Po večeri nás odprevadili na internát.

V utorok 19. marca sme mali v škole deň Zeme. S týmto dňom sa spájalo množstvo aktivít. Žiaci si pre nás pripravili skladanie origamov, aktivity spojené s vtáčím dňom.  Nemohla chýbať hra Kahoot, v ktorej sme si precvičili svoje vedomosti. Poobede nasledovala prechádzka lesom, v ktorom sme spoznávali a objavovali pamiatky.  Bol to naozaj zaujímavý a zároveň pekný zážitok.

V stredu ráno 20. marca sme vstali neskôr ako obvykle. Z hostelu sme išli peši na autobusovú zástavku odkiaľ nám išiel autobus na vlakovú stanicu. Na stanici nás už čakal pán učiteľ dejepisu, s ktorým sme cestovali sme do mesta Trakai, ktoré je zapísané do UNESCO. Prešli sme celé mesto až k hradu Trakai. Po hrade nás sprevádzala pani, ktorá nás informovala o dejinách hradu a mesta Trakai. Po prehliadke hradu sme išli na obed do reštaurácie, kde sme jedli tradičné litovské jedlo.

Vo štvrtok 21. marca sme mali na programe veľa zaujímavých vecí. Vyskúšali sme si navariť litovské tradičné jedlo KIBINAI, druhá skupina dievčat piekla koláčiky a robila ozdoby z čokolády. Táto časť programu sa nám veľmi páčila. Po varení a pečení sme sa presunuli do školskej jedálne, kde sme mali program, v ktorom nám študenti ukázali národné tradície. Jedna z tradície je festival, v ktorom sa lúčia so zimou a privítavajú jar. Neskôr nám ukázali tance, ktoré sprevádzala hudba. Pridali sme sa k nim, aby sme sa naučili ich tradičné tance. Pri tanci sme sa zabavili a taktiež veľa nasmiali. Tento program sa nám páčil, pretože máme radi zábavu, hudbu, tanec a spoznávanie kultúry iných krajín. Tento deň sme si naplno užili.

V piatok 22. marca sme pripravovali videá, do ktorého sme dávali fotky a videá z návštevy Old Town Vilnius. Po prezentovaní videa sme si zahrali kahoot, v ktorom sa nachádzali otázky o všetkých krajinách zapojených do projektu – Slovensku, Litve, Poľsku, Česku a Rumunsku. Na prvých troch miestach sa umiestnili žiaci z Poľska. Na piatom miesta sa umiestnila žiačka z Obchodnej akadémii v Detve Ľubica Bariaková. Po vyhodnotení hry kahoot sme dostali certifikáty o absolvovaní projektu Erasmus + v Litve.

(Ľubica Bariaková, Kristína Gibaľová, Radka Gelieňová, Kristína Kulichová, Vladimíra Strapková, Anežka Šufliarská)

Obsah tohto článku vyjadruje iba názor autora. Európska komisia nie je zodpovedná za akékoľvek použitie informácií v ňom obsiahnutých. Projekt bol spolufinancovaný programom Európskej komisie Erasmus+.

Litva - pondelok
Litva - utorok
Litva - streda
« z 2 »
Litva - štvrtok
« z 2 »
Litva - piatok