Spojená škola v Detve privítala ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka

V piatok 11. októbra sme na pôde Spojenej školy v Detve privítali mimoriadne významného hosťa, ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka.

Ide o osobnosť slovenskej politiky, ktorý je vysoko cenený aj v medzinárodných organizáciách. V roku 2007 bol vymenovaný za vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva a osobitného predstaviteľa Európskej Únie v Bosne a Hercegovine. V rokoch 2017 – 2018 predsedal 72. zasadnutiu Valného zhromaždenia OSN.

Na úvod jeho dvojhodinovej návštevy ho privítal riaditeľ školy Ing. Ján Melich a primátor Detvy Ing. Ján Šufliarský, s ktorými krátko diskutoval o súčasnej situácii v regióne. Následne sa aj so svojimi spolupracovníkmi presunul do zasadačky školy medzi žiakov Obchodnej akadémie a Strednej odbornej školy. V úvodnej prezentácii predstavil svoju prácu na ministerstve i v rôznych medzinárodných organizáciách. Poukázal na dôležitosť členstva Slovenska v medzinárodných organizáciách ako aj význam zachovania mieru a porozumenia medzi krajinami.

V diskusii so žiakmi sa venoval svojmu pôsobeniu na Balkáne i funkcii predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Vysvetlil dôležitosť zahraničnej spolupráce Slovenska a prezentoval našich najdôležitejších partnerov. Prezentoval základné piliere zahraničnej politiky Slovenska ako aj základné ciele a úlohy Európskej únie v nadchádzajúcom volebnom období. Samozrejme sme neobišli ani možnosti, ktoré môžu využiť stredoškoláci počas svojho štúdia. Vyzdvihol význam štúdia cudzích jazykov ako aj potrebu zvyšovania sebavedomia mladých Slovákov, aby sa lepšie presadili v zahraničí.

Na záver sa pán minister zapísal do školskej kroniky a odfotil sa so všetkými účastníkmi prednášky.