Študenti našej školy na workshope o Európskej únii

Žiaci prvého ročníka obchodnej akadémie absolvovali workshop so zástupkyňami Europe Direct v Lučenci. Workshop bol zameraný na pochopenie Európskej únie, jej významu, cieľov a budúcich plánov. Program bol zameraný na podporu občianskeho povedomia a posilnenie povedomia mladých ľudí

Žiaci sa oboznámili s kľúčovými hodnotami, na ktorých je únia postavená – slobodou, rovnosťou, demokraciou a právnym štátom. Diskutovalo sa aj o výzvach, ktorým Európa čelí, ako sú klimatické zmeny, technologické inovácie a ochrana ľudských práv. Témy boli prezentované interaktívne a s dôrazom na to, aký dopad majú tieto otázky na každodenný život občanov, najmä mladých ľudí.

Okrem súčasných výziev bol workshop zameraný aj na plány Európskeho parlamentu do budúcna, najmä v oblasti udržateľnosti, digitalizácie a podpory mládeže. Žiaci tak mali možnosť zamyslieť sa nad tým, ako sa môžu podieľať na budovaní spoločnej budúcnosti a ako im členstvo v EÚ poskytuje príležitosti na štúdium, prácu a cestovanie.

Počas workshopu mali žiaci možnosť klásť otázky a vyjadriť svoje názory na budúcnosť EÚ, čo prispelo k aktívnej a zaujímavej diskusii. Na záver im boli predstavené možnosti angažovanosti prostredníctvom rôznych programov a projektov EÚ, do ktorých sa môžu zapojiť.