Workshop Industry 4.0

V našej škole sa nedávno uskutočnil odborný workshop zameraný na moderné technológie v odbornom vzdelávaní. Workshop, organizovaný spoločnosťou Mivasoft s. r. o. v spolupráci s expertmi z popredných technologických firiem REXIM, ABB a SMC Automation, priniesol do regiónu inovatívne riešenia a nové prístupy, ktoré výrazne obohatili výučbu na odborných školách.

Workshop bol špeciálne určený pre odborných učiteľov a majstrov odbornej výchovy stredných odborných škôl z Banskobystrického samosprávneho kraja. Jeho hlavným cieľom bolo sprostredkovať pedagógom aktuálne trendy v oblasti automatizácie, robotiky a virtuálnej reality, aby ich mohli implementovať do svojich učebných plánov a tak lepšie pripraviť študentov na výzvy modernej priemyselnej výroby.

Praktické ukážky a interaktívne cvičenia

Účastníci workshopu si mali možnosť osvojiť najnovšie poznatky z oblasti:

  • Automatizácia výrobného procesu: Pneumatické a elektro-pneumatické systémy sa stávajú neodmysliteľnou súčasťou moderných výrobných liniek. Praktické ukážky ponúkli pedagógom vyskúšať si montáž a údržbu týchto systémov.
  • Robotiky: Experti zo spoločnosti ABB predviedli manipuláciu a programovanie priemyselných robotov. Účastníci si sami vyskúšali programovanie robotických ramien, čo im prinieslo cenné skúsenosti.
  • Virtuálna realita: Vďaka technológiám virtuálnej reality mohli účastníci simulovať reálne pracovné procesy, čo je skvelým nástrojom technických predmetov na výučbu. Virtuálna realita otvára nové možnosti pre bezpečne a efektívne vzdelávanie.
  • Digitálne nástroje pre technickú dokumentáciu a CAD systémy: Moderné nástroje pre tvorbu a spracovanie technickej dokumentácie výrazne zefektívňujú výučbu a zároveň lepšie ponúkajú študentov na požiadavky pracovného trhu.

Prínos pre odborné vzdelávanie

Workshop bol pre našu školu a pedagógov z celého BBSK veľkým prínosom. Vďaka priamemu kontaktu s odborníkmi a najnovšími technológiami získali účastníci nielen teoretické vedomosti, ale predovšetkým praktické skúsenosti, ktoré môžu ihneď dostať vo vyučovaní. Tieto technológie sú kľúčové pre prípravu študentov na reálne potreby pracovného trhu, kde sú automatizácia, robotika a digitálne zručnosti stále viac žiadané.

Okrem toho workshop podporil aj spoluprácu medzi odbornými školami a technologickými firmami, čo je základom pre dlhodobú udržateľnosť a ďalší rozvoj vzdelávacieho procesu. Pedagógovia nadviazali nové kontakty, ktoré udržujú kontinuálnu výmenu poznatkov a prístup k ďalším odborným školeniam a inováciám.