Zapojili sme sa do programu Angažovaná škola: Spájame generáciu a budujeme spoločenskú zodpovednosť

V minulom školskom roku sme sa zapojili do programu Angažovaná škola , ktorá organizuje Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií . Tento program oceňuje školy, ktoré zavádzajú progresívnu metódu service learning do vyučovacieho procesu a podporujú dobrovoľníctvo medzi žiakmi a učiteľmi. Sme hrdí, že môžeme byť súčasťou tejto iniciatívy, ktorá podporuje inklúziu, spoločenskú zodpovednosť a neformálne vzdelávanie.

Náš projekt, ktorý sme odštartovali na jar 2023, pozostával z dvoch hlavných častí: inklúzia a spoločenská zodpovednosť v komunite a rovesnícke vzdelávanie.

So svojim projektom sme sa dostali do finále súťaže a v piatok 18. októbra sa dozvieme jej výsledky.

V spolupráci s Jednotou dôchodcov v Detve sme zorganizovali skupinu aktivít, ktoré posilnili medzigeneračné vzťahy a podporili inklúziu v miestnej komunite. Naša vianočná akadémia sa niesla v duchu tradičných sviatočných zvykov, kde si žiaci a dôchodcovia spoločne vymieňajú skúsenosti pri pečení oblátok či maľovaní vianočných ozdôb voskom. Hudobné vystúpenie žiakov na posedení dôchodcov v Kultúrnom centre A. Sládkoviča malo veľký úspech.

Ďalšou aktivitou boli pravidelné hodiny informatiky pre dôchodcov, kde si osvojovali prácu s tabuľkami a dokumentmi, čo im veľmi pomohlo v každodennom živote. Veľkonočné tvorivé dielne a spolupráca na skrášľovaní areálu Centra voľného času priniesli nové priateľstvá a obohatili miestnu komunitu.

Vrcholom našej spolupráce bol 24-hodinový Hackaton , kde mladí aj starší spolupracovali na inovatívnych riešeniach pre komunitu.

V rámci projektu Malí filantropi sme poskytli granty základným školám na podporu neformálneho vzdelávania a filantropie. Naši žiaci zorganizovali prednášky o finančnej gramotnosti pre viac ako 1200 žiakov zo základných škôl v regiónoch Detva a Zvolen.

Naša škola tiež spolupracovala s Lesmi SR Krivá na výsadbe viac ako 400 stromčekov, čím sme prispeli k ochrane životného prostredia.

Naši žiaci sa počas projektu výrazne zlepšili v oblasti komunikácie, tímovej práce a spoločenskej zodpovednosti . Projekt tak nielen posilnil medzigeneračné vzťahy, ale prispel aj k skrášleniu a rozvoju miestnej komunity, čím sme inšpirovali ďalších členov komunity k aktívnej participácii.