Hodiny slovenského jazyka a literatúry trochu inak

Stalo sa už tradíciou, že žiaci tretieho ročníka vytvárajú na hodinách slovenského jazyka a literatúry prezentácie, v ktorých nám približujú svoje aktivity a záujmy.

V rámci tematického celku náučný štýl a výkladový slohový postup je ich úlohou vytvoriť powerpointovú prezentáciu so zadanými kritériami. V nich nám priblížia trávenie ich voľného času, vysvetlia nám, čomu sa venujú a ak je to možné, prinesú aj rôzne pomôcky či predvedú konkrétne aktivity.

Triedy 3.A a 3.OA nám tak počas októbra dovolili nahliadnuť do ich súkromia. Mnohí z nich si na prezentáciách dali naozaj záležať. Nielen že sa potrápili nad tým, ako efektívne a prehľadne vytvoriť powerpointovú prezentáciu, ale veľmi zodpovedne pristúpili aj ku konkrétnemu prezentovaniu na hodine. Ich vysvetľovanie bolo naozaj zaujímavé, pútavé a pre lepšiu predstavu aj podložené rôznymi pomôckami. Dozvedeli sme sa, kto rád cestuje, koho zaujíma čítanie kníh, koho baví turistika či šport, ale ponúkli sme sa aj skvelým koláčom. Zistili sme, že medzi chlapcami vyrastajú nielen dobrí mechanici a elektrotechnici, ale aj „strechári“, zvukári či poľnohospodári. Prezentácie boli naozaj veľmi rozmanité a poučné. Všetkým študentom ďakujeme za možnosť vidieť, čomu sa venujú vo svojom voľnom čase.

Okrem prezentácií, ktoré si vyskúšali študenti tretieho ročníka sa na hodinách SJL učíme aj tímovej spolupráci. Tú si vyskúšali žiaci prvých ročníkov, keď v skupinách pracovali na triedení jazykových štýlov, slohových postupov a ich charakteristikách.

Študenti štvrtých ročníkov si osvojovali nové učivo prostredníctvom filmov – Námestie svätej Alžbety a Rimanka, ktoré sme na hodine SJL pozerali. Aj sledovaním starých filmov sa žiaci učia. Popri tom, že sa iným spôsobom dozvedia o konkrétnom diele, naučia sa a všimnú si rozdiely medzi súčasnou a minulou kinematografiou, spoznajú známych hercov a spoznávajú kultúrne dedičstvo.

Ako vidieť, hodiny slovenského jazyka a literatúry nie sú len o písaní veľkého množstva poznámok, ale aj o kreativite a spolupráci.

 

Mgr. M. Dutkievičová