Odborné exkurzie a burza vysokých škôl

Žiaci tretieho a štvrtého ročníka sa zúčastnili exkurzie vo Zvolene spojenej s návštevou Burzy vysokých škôl v Banskej Bystrici.

Žiaci Strednej odbornej školy začali svoj deň vo firme Continental Automotive Systemsvo Zvolene. Continental je nemecká spoločnosť, ktorá vyrába vysokovýkonné brzdové strmene. Základný proces výroby začína opracovaním surových odliatkov, to znamená CNC obrábaním, nasleduje galvanizácia a finalizácia v podobe montáže celého brzdového systému. Výrobky smerujú predovšetkým do EÚ a Veľkej Británie. K hlavným zákazníkom patria značky Jaguar Land Rover a Renault, americká nadnárodná korporácia Ford Motor Company, Volkswagen Group a skupina Fiat. Štandardnou oblasťou je robotizácia procesov vo výrobe v súlade s princípmi Industry 4.0.

Žiaci Obchodnej akadémie absolvovali exkurziu v neďalekom logistickom centre Geis. Ide o poskytovateľa komplexných dopravných a logistických služieb. Firma kladie veľký dôraz na vysokú kvalitu služieb ako aj udržateľnosť a životné prostredie. Žiaci si mohli pozrieť skladové priestory a technológiu balenia. Oboznámili sa tiež s celkovou logistikou prepravy.

Všetci žiaci následne pokračovali do Banskej Bystrice na burzu vysokých škôl. Predstavili sa tu nielen slovenské a české vysoké školy, ale tiež univerzity z Dánska, Fínska, Veľkej Británie, Holandska, Španielska, Belgicka či Írska.