Prednáška o Železnej opone

Prváci z obchodnej akadémie mali možnosť zúčastniť sa prednášky s Pánom Ondrejom Podolcom, odborníkom na tému železnej opony, ktorá im priblížila atmosféru života pred rokom 1989. Prednáška bola venovaná spoločenským a hospodárskym podmienkam v bývalých socialistických krajinách, cestovným obmedzeniam, ako aj politickým udalostiam, ktoré viedli k rozdeleniu Nemecka.
Náš hosť žiakom vysvetlil, aké bolo žiť v období, keď železná opona rozdeľovala Európu na východ a západ. Žiaci sa dozvedeli o obmedzeniach v oblasti cestovania a nemožnosti voľného pohybu, ktorý dnes berieme ako samozrejmosť. Predstavený bol aj každodenný život v socialistickom Československu, kde napríklad prístup k spotrebným tovarom, ako boli autá či elektronika, bol značne obmedzený.
Prednáška sa venovala aj rozdeleniu Nemecka na Východné a Západné Nemecko a vybudovaniu Berlínskeho múru, ktorý sa stal symbolom tohto rozdelenia. Žiaci sa dozvedeli o ťažkostiach, ktorým čelili obyvatelia Berlína a ako rozdelenie krajiny zasiahlo rodiny, komunity a celú generáciu.
Diskusia po prednáške ponúkla žiakom priestor na otázky o minulosti a o tom, ako sa tieto udalosti odzrkadlili na súčasnom usporiadaní Európy. Vďaka tejto prednáške si žiaci lepšie uvedomili hodnotu slobody a otvorených hraníc, ktoré dnes môžeme využívať, a pochopili, aké dôsledky malo obdobie železnej opony pre vývoj našej krajiny i celej Európy.