Bojovali sme vo finále súťaže o expedíciu do Japonska

Štúdium na Obchodnej akadémii v Detve nie je len o číslach a papieroch. V tomto školskom roku sme sa premiérovo zapojili do neobyčajnej vedeckej súťaže BARS. Súťaž vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu a jej hlavnou cenou je mesačná expedícia do lesov v krajine vychádzajúceho slnka – Japonska.

Od septembra do novembra pracovala trojica druhákov intenzívne na riešení 60 otázok zo širokého spektra vied – spoločenských i prírodných. Našu prácu sme odovzdali priamo v Slovenskej akadémii vied v Bratislave na Patrónke. O pár týždňov sme sa dozvedeli skvelú správu. Náš tím pri svojej premiére postúpil do sedemčlenného finále a bol pozvaný na trojdňové sústredenie na Smolenickom zámku.

Ide o skvelý úspech našich žiakov, ktorí sa presadili v doteraz najsilnejšom ročníku súťaže. Zapojilo sa do nej viac ako 250 tímov z celého Slovenska. Do finále sa dostali len žiaci vychytených slovenských gymnázií. Boli jedinými žiakmi strednej odbornej školy vo finále. Priamo v Smoleniciach sa dozvedeli, že ich práca bola dokonca tretia najlepšia!

K úspechu sa pridružila aj smola, pretože jedna z členiek tímu – Dominika Oláhová, tesne pred odchodom ochorela. Do Smoleníc tak cestoval len dvojčlenný tím – Mária Výbošťoková a Marian Lupták. Víkend v Smoleniciach bol skutočne náročný. Čakalo ich riešenie zložitých úloh a šifrovačiek, ťažké túry (bez mapy, len s balíkom s obloženým chlebom, horalkou a jablkom) či prezentačné aktivity. Mohli sa dokonca stretnúť aj s veľvyslancami z Indie.

Naša dvojica bojovala statočne. I keď nakoniec nevyhrali, získali cenné skúsenosti a predovšetkým nové kontakty. Postup do finále je pre stredoškolákov skvelé odporúčanie pre štúdium na Harvarde či iných prestížnych svetových univerzitách. Všetci finalisti budú naďalej spolupracovať so Slovenskou akadémiu vied pri ďalších aktivitách a súťažiach.

Sme sa našich zástupcov hrdí a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.