Zapojili sme sa do súťaže o expedíciu do Japonska

Štúdium na Obchodnej akadémii v Detve nie je len o číslach a papieroch. V tomto školskom roku sme sa premiérovo zapojili do neobyčajnej vedeckej súťaže BARS. Súťaž vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu a jej hlavnou cenou je mesačná expedícia do lesov v krajine vychádzajúceho slnka – Japonska.

Od septembra do novembra pracovala trojica druhákov intenzívne na riešení 60 otázok zo širokého spektra vied – spoločenských i prírodných. Otázky sa týkali ekológie, fyziky, literatúry, histórie i samotného Japonska. Žiaci sa museli zamyslieť nad koncom vesmíru, možnosťou vzniku utopistického štátu na Slovensku, ukončením vojny na Ukrajine, časopriestorom či vznikom kauzality. V rámci praktických úloh tiež zveľadili prostredie a pod vedením zamestnancov Lesov SR vysadili nové stromčeky.

Našu prácu sme odovzdali priamo v Slovenskej akadémii vied v Bratislave na Patrónke. Po odovzdaní sme si mohli pozrieť aj laboratórne priestory a dokonca aj pozorovať jantár s hmyzom z čias dinosaurov. Dostali sme pochvalu, že náš projekt je kvalitný. Držte palce, do dvoch týždňov budeme vedieť výsledky.

Tímy, ktoré najlepšie vypracujú zadané úlohy, postúpia do finále na zámku v Smoleniciach, kde absolvujú štvordňové sústredenie spojené so školením s vedcami a odborníkmi na prežitie. Víťazný tím sa dostane na mesačnú letnú vedeckú výpravu do prapôvodných lesov sibírskeho tigra v krajine vychádzajúceho slnka, na Hokkajde. Projekt sa uskutočňuje aj v spolupráci s Harvardovou univerzitou v USA, Cambridgeskou univerzitou vo Veľkej Británii a Sorbonskou univerzitou vo Francúzsku.

Práce vyhodnotí odborná porota a do finále vyberie päť najlepších tímov. Ich členovia získajú možnosť absolvovať exkluzívne školenie od vedcov, odborníkov na prežitie a špeciálnych jednotiek.

Vedeckú súťaž pod záštitou UNESCO organizuje Slovenská akadémia vied v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Veľvyslanectvom Indie na Slovensku a pod záštitou J. E. veľvyslanca Makota Nakagawu na Slovensku a združením AMBA.