Besedovali sme s europoslankyňou Monikou Beňovou

Žiaci druhého ročníka Obchodnej akadémie mali možnosť besedovať s ďalším zaujímavým hosťom. Tentokrát to bola naša europoslankyňa Monika Beňová, s ktorou absolvovali online besedu prostredníctvom skypu.

V úvode predstavila pani Beňová nové zloženie Európskeho parlamentu, slovenských europoslancov a ich zaradenie do jednotlivých frakcií. Venovali sme sa cieľom a prioritám Európskej únie na nové obdobie. Jednou z významných priorít je boj s klimatickými zmenami, o ktorom sa hovorilo už aj v predchádzajúcom období, no až teraz sa chápe ich dôležitosť.

Diskutovali sme tiež o sociálnej politike a pracovných podmienkach v jednotlivých členských krajinách. I keď ide o otázky, ktoré sú v kompetencii jednotlivých krajín, považuje za dôležité zjednotenie pravidiel pre domácich občanov a zamestnancov z iných krajín. Pozitívom sú zámery zjednotiť výšku minimálnej mzdy v krajinách EÚ ako jednotné percento z priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Venovali sme sa spravodlivému zaobchádzaniu so zamestnancami, a to hlavne z pohľadu činnosti personálnych agentúr, ktoré často zneužívajú situáciu uchádzačov o zamestnanie a neposkytujú im istotu pevného pracovného vzťahu.

Zaznela tiež otázka nových technológií a zmien na trhu práce. Pozitívom je, že sa do budúcna uvažuje o podpore malých poľnohospodárov, ktorých chov bude založený na biovýrobe.

Ďakujeme pani Beňovej, že sa s nami podelila o svoje skúsenosti a želáme úspešné pokračovanie v jej práci v Európskom parlamente.