Otvorene o extrémizme

Dňa 08.02.2018 sa študenti obchodnej akadémie na Spojenej škole v Detve zúčastnili diskusie: Otvorene o extrémizme. Tieto koncerty a diskusie organizuje Občianska iniciatíva Zabudnuté Slovensko.

Obsahom týchto stretnutí je predovšetkým diskusia s verejne známymi osobnosťami na témy: sloboda, extrémizmus, xenofóbia. Súčasťou diskusie bolo aj premietanie dokumentu o fotografke Magdaléne Robinsonovej, ktorá ako židovka bola väznená v koncentračnom tábore Osvienčim. Po premietaní nasledovala beseda s pozvanými hosťami, ktorými boli historik Ivan Kamenec, etnologička Monika Vrzgulová, publicista Radovan Bránik a miestny bloger a aktivista Branislav Oláh. Celú diskusiu viedol a moderoval novinár a fotograf Andrej Bán.

Myslím si, že podobné stretnutia sú pre našich študentov veľmi potrebné. Prostredníctvom nich majú možnosť hlbšie nahliadnuť do jednotlivých problémov, ktoré trápia našu spoločnosť , môžu rozvíjať kritické myslenie a v neposlednom rade sa naučia aj verejne vyjadrovať vlastný názor.

Z vyjadrenia niekoľkých našich žiakov viem, že sa im diskusia a dokument veľmi páčili a zaujali ich. Som veľmi rada, že sme sa podobnej diskusie mohli zúčastniť a zároveň by som chcela triedy obchodnej akadémie pochváliť za vzorné a disciplinované správanie.

Mgr. M. Dutkievičová